StoryEditor

Velikih 850 milijuna eura za 50 kilometara, Autoceste traže nastavak pregovora s bankama

Piše D  /  07.06.2020., 10:06h

Radi se o dijelu autoceste od Ovčara preko Konjica, kroz dugački i skupi tunel Prenj, pa do iza Mostara. Dužina tog dijela autoceste A1 je 51 kilometar.

“Poslali smo i na Vladu FBiH informaciju i zahtjev za odobrenje da nastavimo pregovore sa europskim bankama i jednim dijelom konzorcijem bh. banaka”, zaključeno je iz ACFBiH.

Zanimljivo je da se dokumentacija priprema već mjesecima. Naime, direktor Autocesta Adnan Terzić je još u kolovozu 2019. godine kazao kako se za spomenutu sekciju autoceste očekuje doprinos Vlade FBiH.

Kako su kazali, trenutno je na gradilištima na svim dionicama angažirano oko 1.200 radnika koji svakodnevno rade.

“Građevinski radovi na izgradnji Koridora 5C nisu stali čak ni u vrijeme pandemije koronavirusa. Zaštitne mjere primijenjene na svim gradilištima pozitivan su primjer, jer znače zadržavanje radnih mjesta u teškim vremenima. Veliki javni investicijski programi otvaraju nova radna mjesta, što je izuzetno važno, a nastavak izgradnje je potreban više nego ikad kako bi se ublažili negativni utjecaji pandemije”, rekli su iz Autocesta FBiH za portal Klix.ba.

Trenutno je na Koridoru 5C aktivno osam gradilišta, a riječ je o dionicama Vranduk – Ponirak, Ponirak – Vraca (tunel Zenica), Tunel Zenica – Donja Gračanica, Klopče – Donja Gračanica, Tunel Ivan, Buna – Počitelj i Počitelj – Zvirovići (poddionica je podijeljena na dva lota odnosno dva gradilišta). U izgradnji je trenutno 38 kilometara autoceste.

Na jugu Hercegovine i u središnjim dijelovima BiH sredinom 2022. možemo očekivati nove funkcionalne dijelove autoceste.

S obzirom na to da se radi o objektima koji su dosta teški i zahtjevni za izvođenje – tuneli, vijadukti, mostovi (most Počitelj je dug 945 m) podrazumijevaju rokove izgradnje od 20 do 36 mjeseci.

U ovoj godini dodijelit će se ugovori za četiri nova projekta izgradnje autoceste, kažu nam iz Autocesta Federacije BiH. Kako su rekli, to su dionice Tarčin – Ivan, Tunel Kvanj – Bune, Nemila-Vranduk i Poprikuše-Nemila.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 04:30