StoryEditor
simbolika

"Veliki vođa" srušio spomenik koji simbolizira nadu u korejsko ujedinjenje

Piše hina  /  23.01.2024., 17:31h

Sjeverna Koreja uništila je na zapovijed svog vođe Kim Jong Una spomenik u glavnom gradu koji je simbolizirao cilj pomirenja s Južnom Korejom.

Satelitske snimke Pjongjanga u utorak pokazuju da spomenik, luk koji simbolizira nadu u korejsko ujedinjenje, više ne postoji, prenosi NK News, portal koji prati Sjevernu Koreju.

Tridesetak metara visok spomenik izgrađen je nakon međukorejskog skupa održanog 2000. godine. Kim ga je sredinom siječnja nazvao „trnom u oku” na sjednici skupštine na kojoj je izjavio da ujedinjenje više nije moguće i naredio izmjenu ustava kako bi se Južna Koreja u tom dokumentu proglasila nepromjenjivim „glavnim neprijateljem”.

Tenzije između dviju Koreja narasle su nakon intenzivirajućih vojnih manevara Južne Koreje i SAD-a, koji su vježbe predstavili kao odgovor na činjenicu da je Sjeverna Koreja testirala oružje i najavila da se sprema na „nuklearni rat” s neprijateljima.

 

Nastavak neprijateljstva

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol, na vlasti od 2022., zauzeo je čvrst stav prema Sjevernoj Koreji, pozivajući na žestoke odgovore na njezine vojne manevre. Sjeverna Koreja pak je obećala „izbrisati” Južnu ako ju ona napadne zajedno s američkim snagama.

Pjongjang je krajem prošle godine proglasio ništavnim ključan dogovor potpisan sa Seulom 2018. u cilju deeskalacije tenzija. Nakon Kimovog govora prošli tjedan skupština je ukinula i ključne vladine agencije desetljećima zadužene za razmjenu sa Seulom.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi da je spomenik, neslužbeno poznat kao Slavoluk ponovnog ujedinjenja, srušen.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 14:12