StoryEditor
greška izraelske vojske

Veliki prosvjed u Tel Avivu: Izraelci bijesni zbog ubojstva taoca

Piše desk  /  16.12.2023., 10:59h

Stotine prosvjednika okupile su se sinoć u Tel Avivu nakon vijesti da su Izraelske obrambene snage (IDF) greškom ubile trojicu muškaraca koji su bili taoci u Gazi.

Prosvjednici su nosili plakate i svijeće dok su marširali do vojne baze u Tel Avivu i pozvali izraelsku vladu da pregovara o sporazumu za oslobađanje preostalih talaca koje je Hamas zarobio 7. listopada.

Yotama Haima, Samera Talalku i Alona Shamriza ubili su izraelski vojnici, koji su ih pogrešno identificirali kao "prijetnju", tijekom IDF-ove kopnene ofenzive u sjevernoj Gazi, objavila je sinoć Izraelska vojska. IDF je izrazio "duboko kajanje" zbog ubojstava i rekao da će pokrenuti istragu.

U Gazi je i dalje više od 100 talaca koje je oteo Hamas.

Tko su bili izraelski taoci koje je greškom ubio IDF?

Yotam Haim bio je glazbenik koji je volio životinje i kuhanje talijanske hrane. Hamas ga je oteo iz kibuca Kfar.

Samer Talalka bio je strastveni ljubitelj motocikala koji je volio putovati po prirodi i provoditi vrijeme s prijateljima. Hamas ga je oteo iz kibuca Nir Am, a fotografija na kojoj ga vode kroz Gazu naširoko se dijelila na aplikaciji Telegram.

Obitelj Alona Shamriza objavila je ograničene informacije i isprva nije željela da se otkrije njegov identitet. Poznato je da odveden iz istog kibuca kao i Yotam Haim tijekom Hamasovih napada 7. listopada.

Tragična pogreška stavlja naglasak na veliku dilemu

Tragična pogreška izraelskih snaga u Gazi baca neugodno svjetlo na kontroverzne napore izraelske vlade da taoce vrati žive.

Službena politika je da je najbolji način da ih se izvuče iz Gaze nastaviti s vojnim pritiskom na Hamas. No rođaci talaca, koji su sinoć iskalili svoj bijes ispred Ministarstva obrane u Tel Avivu, zabrinuti su da se to pokazalo kontraproduktivnim.

Na jednom od njihovih transparenata pisalo je: "Svaki dan umre talac." Do sada je iz Gaze oslobođeno 110 talaca – sve kroz pregovore, većinom uz posredovanje Katara, ali i Egipta, uz dodatni angažman CIA-e.

Ali nakon što je Izrael nastavio svoju vojnu kampanju nakon nedavne 7-dnevne pauze, pokazalo se da je doista vrlo teško pronaći i osloboditi preostalih više od 100 talaca, koje hamasovci drže iznad i ispod zemlje u tom gusto naseljenom području.

Sada je, dakle, stvoren dodatni pritisak na vladu da nastavi s pregovorima. Kolaju informacije bi se šef izraelske obavještajne agencije, Mossada, mogao uskoro sastati s katarskim premijerom kako bi razgovarali o tom pitanju.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 16:51