StoryEditor

Veliki prosvjed u Banjoj Luci: ´Zlo je na vlasti´

Piše D  /  28.06.2019., 07:06h

Na prosvjedu koji su u Banja Luci sinoć organizirali oporbeni zastupnici istaknuta su tri zahtjeva, da se dozvoli okupljanje građanima na Trgu Krajine, da prestane policijska represija i da gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić prestane šutjeti o tim problemima i narušavanju slobode i ljudskih prava građana.

Okupljenim građanima u parku "Mladen Stojanović" obratili su se zastupnici PDP-a Draško Stanivuković i Jelena Trivić, te izaslanik iz Kluba SDS-a Nebojša Vukanović i odbornik u banjalučkoj skupštini Saša Lazić.

Trivić je rekla da je prvi zahtjev opozicije i naroda da se dozvoli slobodno okupljanje na Trgu Krajine za što daju vlasti rok do ponedjeljka.

‘‘Drugi zahtjev je da odmah prestane tortura, represija i već sutra testirat ćemo je li ispunjen taj zahtjev. Treći zahtjev je da se o svemu izjasni Radojičić.

Sačuvajte svoje građane, nije muški šutjeti‘‘, poručila je Trivić.

Stanivuković je naveo imena ljudi čija su ubojstva u RS-u nerazjašnjena i za koja nitko nije odgovarao.

‘‘Naša je dužnost tražiti pravdu za svakog od njih‘‘, rekao je Stanivuković i poručio okupljenim da će pobijediti sadašnju vlast zajedno s građanima Republike Srpske.

Najavio je da će danas u 12.00 sati sjesti u park "Petar Kočić" u centru Banja Luke da vidi ima li policajaca i represije i hoće li ispoštovati zahtjev sa sinoćnjeg skupa.

‘‘Do ponedjeljka nam moraju javiti vidimo li se na Trgu. Ako ne bude odgovora, opet smo u četvrtak ovdje u parku‘‘, rekao je Stanivuković.

Dodao je da će ustrajati u zahtjevima i poručio Radojičiću da ne smije šutjeti. Rekao je da policija nije dozvolila prosvjednu šetnju do zgrade Vlade, te da će s narodom prošetati po parku.

Vukanović je poručio da je "zlo na vlasti", te optužio Europsku uniju da to prešutno podržava. On je pozvao Srpsku pravoslavnu crkvu da stane uz narod i ne okreće mu leđa. Dodao je da ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač treba podnijeti ostavku.

Skupu je, prema procjeni organizatora, nazočilo nekoliko tisuća građana. Na skupu su bili predsjednik SDS-a Vukota Govedarica i PDP-a Branislav Borenović, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, više poslanika SDS-a i PDP-a iz Narodne skupštine RS.

Nakon šetnje po parku prosvjed, koji je počeo oko 19.00, završen je oko 21.00 sat.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 20:11