Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara zajedno sa Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske održali su prosvjed na Zrinjevcu, gdje su ponovno istaknuli zahtjeve za povećanjem platnih koeficijenta za najmanje deset posto i poboljšanjem uvjeta rada.HINA -
StoryEditor
zagreb

Veliki prosvjed medicinskih sestara u Hrvatskoj: Traže veće plaće i bolje radne uvjete

Piše hina  /  11.05.2023., 13:46h

Oko tisuću medicinskih sestara, tehničara i nemedicinskog osoblja iz svih dijelova Hrvatske prosvjedovalo je u četvrtak na Zrinjevcu, tražeći veće plaće i bolje uvjete rada, uz poruku da su obezvrijeđeni i ne mogu čekati promjene svoga statusa do iduće godine.

"Novi koeficijenti i platni razredi bit će u primjeni tek od veljače 2024., mi ne možemo do tada čekati", poručio je okupljenima Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi. 

Na prosvjedu koji je trajao oko sat i pol upozorio je da spremačice, radnici u praonicama i pomoćni radnici rade za minimalnu plaću, a sestre sa srednjom stručnom spremom za svega 50 eura iznad minimalne plaće.

"Sestra u primarnoj ima plaću od 700 eura, a u bolnicama do 900 eura. Zar je to plaća za posao koji rade", upitao je Topolnjak pozdravljen povicima prosvjednika koji su nosili transparentne "I mi smo zdravstvo!" "Vratite nam naša prava i naše dostojanstvo!", "Štednja na sestrama jednaka je štednji na temeljima kuće, jednog dana sve će se urušiti!" i "Sestre zaslužuju više!!

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Brankica Grgurić poručila je premijeru Andreju Plenkoviću, koji ih odbija prmiti, da ga i ne trebaju, ocijeniviši da je odnos prema njima sramotan.

"Sustav ne treba ministre, ali treba radnike, kuhare, primalje, sestre i fizioterapeute", poručila je Grgurić.

Podršku je došao pružiti predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić s porukom da prosvjed na Zrinjevcu treba biti samo početak daljnjih akcija.

Sestre i nemedicinsko osoblje zaslužuju uvažavanje kao i liječnici

Na prosvjedu je govorio i predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel poručivši da sestre i ostalo osoblje zaslužuju jednako uvažavanje kakvo su premijer i ministar pokazali prema liječnicima.

"Njih su stavili u povoljniji položaj u odnosu na vas", istaknuo je Novosel.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever upozorio je kako je hrvatsko zdravstvo bolesno, a lijek je u rukama premijera i resornog ministra.

"Istjerani ste na cestu jer vas se ne uvažava na jednak način, jednu skupinu se prima, a drugu poziva na kolektivno pregovaranje", poručio je Sever.

Potporu prosvjednicima dali su i Željko Stipić iz prosvjetnog sindikata Preporod i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Sindikalci su ustvrdili da je premijer otvorio "Pandorinu kutiju" povećanjem plaća liječnicima.

Ovo je početak priče koja će uspjeti, rekao je Stipić, dok je Anica Prašnjak iz Sestrinskog sindikata poručila da "nema odustajanja".

Prašnjak je također upozorila da se od 25. svibnja kreće s pripremama "ozbiljnog štrajka", ako se Vlada ogluši na njihove zahtjeve.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 07:55