StoryEditor
covid mjere

Veliki neredi u Rotterdamu: U sukobu policije i demonstranata ranjene najmanje dvije osobe

Piše desk  /  20.11.2021., 07:41h
Najmanje dvije osobe su ranjene nakon što je policija u nizozemskom gradu Rotterdam pucala iz vatrenog oružja tijekom prosvjeda zbog mjera protiv koronavirusa koji su održani u petak navečer.

"Demonstracije na ulici Coolsingel rezultirale su velikim neredima. Vatre su podmetnute na raznim mjestima, ispaljen je vatromet, a policija je ispalila nekoliko metaka u zrak kako bi upozorila demonstrante", navodi se u policijskom priopćenju.

Tijekom sukoba zapaljena su policijska vozila, a na policajce su bacana pirotehnička i druga sredstva.

Iz policije navode da su njihovi službenici morali pucati u zrak i prema demonstrantima jer je situacija bila na rubu eskalacije i opasna po živote građana. Navode da je bilo i "direktnih hitaca".

"Znamo da su najmanje dvije osobe ranjene, vjerovatno kao posljedica pucnjeva upozorenja, ali moramo dalje istražiti točne uzroke", rekla je glasnogovornica policije Patricia Wessels, prenosi Reuters.

U priopćenju na Twitteru u subotu, policija Rotterdama je priopćila da je najmanje sedam osoba ozlijeđeno tijekom demonstracija. Nisu otkrili težinu ili prirodu ozljeda, ali su naveli da su ozlijeđeni i policajci, a najmanje 20 osoba je uhićeno nakon nereda.

U policijskom priopćenju se navodi da su koristili "maksimalni angažman policije neophodan za uspostavljanje javnog reda" i pozvali ljude da se drže podalje od ulice gdje su se održavali prosvjedi.

Tijekom prosvjeda u Rotterdamu je zatvoren javni prijevoz, a ljudima je naređeno da idu kućama. Policija je na ulice dovela i vodene topove, a stigla je i jedinica na konjima koja je rastjerivala masu nezadovoljnih građana.

Nizozemska je prošlog vikenda ponovo uvela restriktivne mjere na tri tjedna u nastojanju da uspori širenje zaraze koronavirusom, no dnevne infekcije su ostale na najvišim razinama od početka pandemije.

Dnevnik.ba

07. svibanj 2024 16:20