StoryEditor
francuska

Veliki nemiri u Francuskoj, Macron sazvao je krizni sastanak vlade

Piše hina  /  29.06.2023., 09:50h

Stotinu i pedeset ljudi uhićeno je u Francuskoj poslije druge noći nemira diljem zemlje, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin, nakon što je prometna policija ustrijelila 17-godišnjeg mladića. Ministarstvo je priopćilo da su deseci policajaca ozlijeđeni tijekom sukoba.

"Noć nepodnošljivog nasilja nad simbolima Republike. Gradske vijećnice, škole i policijske postaje zapaljene ili napadnute, 150 uhićenja", napisao je Darmanin na Twitteru. Policijska upotreba smrtonosne sile u radničkom pariškom predgrađu Nanterreu protiv tinejdžera, koji je bio podrijetlom iz Sjeverne Afrike, utjecala je na duboko ukorijenjenu percepciju policijske brutalnosti u etnički raznolikim četvrtima najvećih francuskih gradova.

Mobilizirano je 2000 policajaca

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je mobilizirano 2000 policajaca u pariškoj regiji, a malo prije ponoći na Aveniji Pabla Picassa u Nanterreu prevrnuta vozila gorjela su dok je pirotehnikom pucano na policijske snage.

Policija se sukobila s prosvjednicima u sjevernom gradu Lilleu i u Toulouseu na jugozapadu, a nemira je bilo i u Amiensu, Dijonu i administrativnom okrugu Essonneu južno od francuske prijestolnice, rekao je glasnogovornik policije.

Predsjednik Emmanuel Macron sazvao je krizni sastanak vlade, priopćio je njegov ured. Na početku sastanka Macron je rekao da je neopravdano nasilje koje se već drugi dan zaredom proširilo Francuskom nakon što je policajac u predgrađu Pariza ustrijelio 17-godišnjeg mladića. Kazao je da je smrtonosna pucnjava na tinejdžera neoprostiva.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 15:38