StoryEditor
poplave u bih

Velike poplave u zapadnoj Bosni. Stotine kuća su pod vodom, evakuirani stanovnici

Piše desk  /  17.05.2023., 12:36h

Nekoliko stotina objekata poplavljeno je, ugroženo stanovništvo evakuirano u zapadnom dijelu Bosne zbog izlijevanja više rijeka, a stanje se pogoršava iz dana u dan zbog obilnih kiša koje nastavljaju padati.

Najteže stanje je u Bihaću i Bosanskoj Krupi, gdje je uz objekte poplavljeno više prometnica pa su građani odsječeni. Vode su se izlile u većem dijelu Bosanske Krupe, kao i u njezinom središtu, gdje su poplavljene brojne obiteljske kuće i zgrade. Stanje dodatno otežavaju podzemne vode. Evakuirani su svi građani u kritičnim područjima, izvijestili su iz tamošnjeg Kriznog stožera. 

Ceste su zatvorene za promet, a na svim kritičnim područjima u pripravnosti se nalaze čamci službe spašavanja. 

Službe spašavanja ne mogu više pomagati stanovništvu

Na području Bihaća poplavljeno je 300 objekata, rekao je za Dnevni Avaz načelnik toga grada Elvedin Sedić. On je istaknuo kako se Una izlila, a najava novih padalina stvara dodatne brige. Na više mjesta se grade nasipi.  

U naselju Bukovlje u Velikoj Kladuši nekoliko kuća je odsječeno zbog vode. Zbog velike količine padalina lokalne službe spašavanja nisu u stanju pomoći ugroženome stanovništvu. 

Vlada Federacije BiH danas hitno zasjeda, a očekuje se donošenje odluka o pružanju pomoći poplavama ugroženom stanovništvu Bosanske Krajine. 

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 03:29