Article_Top_970x250

Velike mogućnosti zloupotrebe matičnog broja, u Hercegovini on već zamijenjen osobnim

zaštita osobnih podataka

Velike mogućnosti zloupotrebe matičnog broja, u Hercegovini on već zamijenjen osobnim

lis 22, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Zaštita osobnih podataka u BiH je dobro koncipirana, međutim, građani slabo poznaju svoja prava u ovoj oblasti i samim tim malo koriste zaštitu koju im pruža ovaj zakon odnosno Agencija za zaštitu osobnih podataka.

Izjavila je to danas u Mostaru Danijela Radonjić, tajnica Višeg privrednog suda u Banjoj Luci, uoči seminara i promocije novog priručnika „Primjena Uredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR) i Zakona o zaštiti osobnih podataka”.

Kako je pojasnila, građani kada pokrenu bilo koji postupak, moraju predočiti svoj jedinstveni matični broj koji jeste osobni podatak.

Taj broj direktno identificira osobu i samim tim, s obzirom na to da se svugdje traži, postoji mogućnost njegove zloupotrebe. Jer, kada imate nečiji matični broj, možete zloupotrijebiti njegove podatke bankovne kartice – kazala je ona.

U BiH, pak, u odnosu na Hrvatsku, gdje je matični broj zamijenjen osobnim identifikacijskim brojem, tzv. OIB-om, to nije regulirano.

-Poznato je da je samo u BiH Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije uveo tu neku vrstu broja za svoje korisnike usluga i oni, dakle, neće koristiti matični broj – kazala je Radonjić, prenosi Avaz.

Dnevnik.ba