StoryEditor

Velika tuga u Sesvetama: U Afganistanu stradao 27-godišnji muž i otac jednogodišnjeg sina

Piše D  /  24.07.2019., 02:07h

Briški je rođen 1992. godine. U sustavu Hrvatske vojske bio je pet godina, a misija u Afganistanu bila mu je prva međunarodna misija. Bio je pripadnik 10. Hrvatskog kontingenta koji se nalazio u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu. Tamo je bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga.

Jutarnji list piše da je Briški bio oženjen, a ima i sinčića koji je tek napunio godinu dana. Krstili su ga proljetos. Stanovali su s njegovim roditeljima i sestrom u Sesvetama.

Poginuo je od teških ozljeda glave zadobivenih rano jutros tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu. Nakon stradavanja mu je pružena maksimalna medicinska pomoć u američkoj bolnici u Bagramu, no zbog težine ozljeda u bolnici je preminuo.

Uz Briškog su u ovom napadu talibana ranjena još dva hrvatska vojnika. Oni su teško ozlijeđeni, no nisu u životnoj opasnosti. Jedan je zadobio prijelom bedrene kosti, a drugi ima ozlijeđenu ruku. Druga dvojica stradalih vojnika su iz Osijeka i Vinkovaca. Jedan od njih je 1987. godište i u sustavu Hrvatske vojske je već 12 godina, a treći stradali vojnik je također 1992. godište, a on je u sustavu HV-a također 5 godina, rekao je ranije danas ministar Krstičević.

U MORH-u su istaknuli da su sva trojica prošli svu potrebnu obuku za operacije u kojima sudjeluju u Afganistanu te su imali svu propisanu i zaštitnu opremu.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 23:57