StoryEditor
ruska vojna parada

Velika parada u Moskvi, tisuće vojnika na Crvenom trgu. Putinov žestok govor o Zapadu

Piše desk  /  09.05.2023., 12:47h

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Zapad za orkestriranje rata protiv Rusije, rekavši da njegova zemlja želi mirnu budućnost, te je zahvalio herojima "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, kako naziva rusku invaziju na tu zemlju. "Njihov cilj jedino je vidjeti pad naše zemlje", rekao je Putin misleći na Zapad na obilježavanju Dana pobjede nad nacističkom Njemačkom 1945.

Obraćajući se vojnicima i ruskoj političkoj eliti na Crvenom trgu, Putin je kazao da je "pravi rat onaj protiv naše domovine". Ruski je predsjednik optužio zapadne elite da huškaju "narode jedne na druge, dijele društva, uzrokuju krvave sukobe".

Dodao je da Rusija želi "mirnu budućnost" te optužio Zapad da sije "mržnju i rusofobiju". Budućnost zemlje ovisi o ruskim borcima u Ukrajini, rekao je Putin. "Cijela je zemlja ujedinjena u potpori našim herojima. Molimo se za vas", poručio je vojnicima.

"Ništa trenutno nije važnije od vaše vojne zadaće. Sigurnost zemlje danas ovisi o vama, budućnost naše zemlje i našeg naroda ovisi o vama", kazao je pred vojnicima koji su stajali pred njim, među kojima je bilo i oko 500 njih koji su sudjelovali u ruskoj ofenzivi u Ukrajini.

Ruski je predsjednik u govoru poručio i da je svijet ponovno na prekretnici. "Civilizacija je ponovno na prekretnici. Rat je pokrenut protiv naše zemlje", rekao je Putin. Ukrajinski je narod nazvao "taocima državnog udara" i zapadnih ambicija.

Tisuće vojnika šetale po Crvenom trgu

Nakon kratkog govora ruskog predsjednika tisuće vojnika u defileu su prošle po Crvenom trgu.

Dan pobjede jedan je od najvažnijih praznika u Rusiji, kada se ljudi prisjećaju goleme žrtve koju je podnio Sovjetski Savez tijekom Velikog domovinskog rata od 1941. do 1945., koji je odnio živote 27 milijuna ljudi. Ova godišnjica je posebno emotivna jer Rusija istovremeno oplakuje tisuće vojnika poginulih u 15-mjesečnom ratu u Ukrajini, kojem se ne nazire kraj.

Također, 78. godišnjica Velike pobjede obilježava se nakon niza napada unutar Rusije, uključujući napad dronovima na Kremlj, eksplozije zbog kojih su iskakali vlakovi iz tračnica i bombaški napad u kojem je ozlijeđen veliki zagovornik Kremlja, pisac Zahar Prilepin.

Zbog niza neuspjeha na bojišnici u Ukrajini i napada na ruskom teritoriju ovogodišnja parada odvija se uz stroge mjere sigurnosti.

Petnaest mjeseci nakon početka ofenzive na Ukrajinu ruska vojska je oslabljena gubicima u ljudstvu, mjesecima ne uspijeva zauzeti istočni grad Bahmut, zbog čega je došlo do razdora između glavnog stožera i paravojne skupine Wagner, a istovremeno Kijev samo što nije krenuo u protuofenzivu.

Predsjednik Putin ostao je izoliran i za vratom mu je uhidbeni nalog Međunarodnog kaznenog suda u Hagu (ICC). Na obilježavanje Dana pobjede u Moskvu su doputovali čelnici zemalja Zajednice nezavisnih država (ZND), njih šest, koji su pratili paradu s tribina na Crvenom trgu.

Ovogodišnja vojna parada u Moskvi za Dan pobjede je puno manjeg opsega nego inače. Nema posebnog programa ruskog ratnog zrakoplovstva, a Crvenim trgom prošlo je osjetno manje trupa.

Izostat će i marš "Besmrtne pukovnije", kada Rusi ulicama svojih gradova tijekom parada za Dan pobjede nose natpise s imenima svojih predaka koji su se borili i poginuli u Drugom svjetskom ratu. Kremlj tvrdi da ove godine toga neće biti zbog "sigurnosnih razloga".

Dnevnik.ba

23. srpanj 2024 02:28