StoryEditor
Zaporižje

Velika panika oko najveće nuklearne elektrane: Rusi evakuiraju gradove

Piše hina  /  08.05.2023., 10:44h

Rusija evakuira gradove oko najveće nuklearne elektrane u Europi u Zaporižji. Moskva je evakuirala 1680 građana. Više od desetak gradova i sela evakuirano je.

Rusija je izazvala "neviđenu paniku" dok evakuira grad u blizini nuklearne elektrane Zaporižja, rekao je ukrajinski dužnosnik. Rusija je rekla ljudima da napuste 18 naselja u regiji Zaporižja, uključujući Enerhodar u blizini elektrane, uoči očekivane ofenzive Kijeva. Ukrajinski gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov rekao je da se su se stvorile kolone u kojima se čekalo i po pet sati.

Čelnik IAEA-e upozorio na opasnosti

Čelnik UN-ove nadzorne agencije za nuklearnu energiju upozorio je u subotu da je situacija oko nuklearne elektrane Zaporižje, koja je pod ruskom kontrolom, postala "sve nepredvidljivija i potencijalno opasna" i pozvao na poduzimanje mjera za njezin siguran rad. Rafael Grossi, glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, izdao je upozorenje s obzirom na to da su u tijeku evakuacije u obližnjem gradu Enerhodaru, koje je naredio lokalni proruski čelnik.

"Opća situacija u području nuklearne elektrane Zaporižje postaje sve nepredvidljivija i potencijalno opasna", napisao je Grossi na web stranici agencije. "Izuzetno sam zabrinut zbog vrlo stvarne nuklearne sigurnosti i sigurnosnih rizika s kojima se elektrana suočava. Moramo djelovati sada kako bismo spriječili prijetnju ozbiljne nuklearne nesreće i s njom povezane posljedice za stanovništvo i okoliš."

Elektrana okupirana na početku invazije

Ruske snage zauzele su elektranu u Zaporižju nekoliko dana nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na susjednu državu u veljači 2022. U blizini postrojenja često je dolazilo do razmjene vatre, pri čemu su se strane međusobno optuživale.

Grossi je zadnji put posjetio Zaporižju, najveću europsku nuklearnu elektranu, u ožujku u sklopu napora da razgovara s obje strane kako bi se postigao sporazum o zaštitnim mjerama za siguran rad elektrane. Više je puta upozoravao na opasnosti vojnih operacija u blizini nuklearke.

Rusija je u rujnu prošle godine proglasila aneksiju četiri ukrajinske regije, uključujući regiju Zaporižje. Elektrana se nalazi u dijelu te regije pod kontrolom Rusije, a mnogi zaposlenici koji upravljaju njome žive u Enerhodaru na južnoj obali rijeke Dnjepar.

Jevgenij Balitski, proruski čelnik dijela regije Zaporižje koji je pod kontrolom Rusije, rekao je u petak da je naredio evakuaciju sela u blizini crte bojišnice. Rekao je da se ukrajinsko granatiranje pojačalo na tom području posljednjih dana. Očekuje se da će ukrajinska proljetna protuofenziva protiv ruskih snaga ići na povratak regije Zaporižje čijih 80 posto drže ruske snage.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 23:35