StoryEditor
nestanak struje

Velika nesreća u Odesi zadala novi udarac ukrajinskoj elektroenergetskoj mreži

Piše fena  /  04.02.2023., 14:50h

Ozbiljna nesreća na visokonaponskoj trafostanici izazvala je široko rasprostranjene nestanke struje u i oko lučkog grada Odese na jugu Ukrajine, izjavio je u subotu ukrajinski premijer Denis Šmihal.

- Situacija je teška, razmjere nesreće su značajne, nemoguće je brzo obnoviti napajanje, posebno ključne infrastrukture - napisao je Šmihal na Telegramu.

On je rekao da je trafostanica u regiji Odesa ranije više puta oštećena ruskim raketnim udarima, te da je ministar energetike na putu u glavni grad regije kako bi nadgledao popravke zajedno sa generalnim direktorom nacionalnog operatera mreže.

Šmihal je rekao da vlasti sada rade na obnavljanju napajanja ključne infrastrukture i stambenih blokova kojima je potrebna struja za grijanje domova.

Temperatura u Odesi, glavnom ukrajinskom lučkom gradu na Crnom moru na jugu sa milionskim stanovništvom, bila je u subotu na dva stupnja  Celzijusa i trebalo bi da padne ispod nule veći dio sljedećeg tjedna.

Šmihal navodi da je naredio ukrajinskom ministarstvu energetike da unese sve raspoložive generatore velike snage u svoj inventar u cijeloj zemlji i isporuči ih u Odesu u roku od jednog dana.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 04:34