StoryEditor
new york

Velika Britanija u Vijeću sigurnosti podržala visokog predstavnika Schmidta

Piše desk  /  03.11.2022., 07:03h

Predstavnica Velike Britanije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda Barbara Woodward komentirala je odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona.

Na jučerašnjem zasjedanju Vijeća sigurnosti, na kojem je sinoć razmatran Schmidtov izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini, poručila je da podržava visokog predstavnika u korištenju bonskih ovlasti kada situacija to zahtjeva. Poručila je da je potrebno provjeriti navode o izbornoj krađi i procesuirati ih ako se krađa dogodila. Prema njenim riječima, treba se spriječiti secesionistička politika.

Zatim se osvrnula na Schmidtovo nametanje izmjena Izbornog zakona koje se odnose na delegiranje u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

"Jasno je da su to bile teške odluke i da ih nije olako donio. Razumijemo da se u nekim dijelovima te odluke smatraju kontroverznim, ali ostaje jasno da su donesene kako bi se riješio status quo. Njegove akcije su trebale pomoći u upravljanju te da su trebale ići svima u prilog", naglasila je britanska veleposlanica Woodward.

Veleposlanik Bosne i Hercegovine u UN-u Sven Alkalaj je prema Komšićevoj uputi oštro kritizirao Schmidtovu odluku da u izbornoj noći 2. listopada nametne izmjene Izbornog zakona koje se odnose na delegiranje u Domu naroda Parlamenta FBiH.

"Kako bilo koja država može vrednovati ljude, živa ljudska bića, dajući im viši ili niži koeficijent, po kojem bi trebao da ima viši ili niži nivo ljudskih prava? Odgovor je vrlo jednostavan, nema zemlje koja to može. To je posebno zabrinjavajuće jer je visoki predstavnik u potpunosti uništio princip vladavine prava koji podrazumijeva jednakost svih pred zakonom, bez izuzetka", konstatirao je Alkalaj.

Veleposlanik Hrvatske Ivan Šimonović mu je replicirao, poručivši mu da visoki predstavnik zaslužuje podršku, a ne kritike.

Predstavnik Srbije Nemanja Stevanović je izjavio da njegova zemlja smatra da Daytonski mirovni sporazum treba ostati osnova Bosne i Hercegovine.

Sjedinjene Američke Države su još jednom podržale odluku visokog predstavnika da u izbornoj noći nametne izmjene Izbornog zakona. Njihov predstavnik se osvrnuo na Schmidtovo nametanje izmjena Izbornog zakona koje se odnose na delegiranje u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

"Bonske ovlasti su ključan alat za održanje stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji. Nametanje 2. listopada bilo je neophodno da se spriječi kolaps FBiH. Visoki predstavnik ima ključnu ulogu", ocijenio je predstavnik SAD-a.

Ruska predstavnica je poručila da se ne treba razmatrati Schmidtov izvještaj, već da je izvještaj Republike Srpske taj koji "govori o stvarnim problemima".

Upozorila je Zapad na posljedice ako nastavi s dosadašnjom politikom prema Bosni i Hercegovini.

"Žele se gurnuti u stranu organi vlasti koji se ne sviđaju Zapadu. Upozoravamo da takva kratkovida politika ima ozbiljne posljedice i pozivamo na zaustavljanje eksperimentiranja u neovisnoj državi. Dajmo joj priliku da se samostalno razvija", upozorila je.

Francuska predstavnica je izjavila da se ne mogu tolerirati oni koji pozivaju na secesiju Bosne i Hercegovine.

"Zabrinuti smo zbog činjenice da podjele i tenzije jačaju. Ne može se tolerirati da neki lideri pozivaju na secesiju i dovede u pitanje jedinstvo države. Podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Ne želimo da se ikada više ponovo zločini. Osuđujemo veličanje ratnih zločina, kao i negiranje genocida", naglasila je predstavnica Francuske u Vijeću sigurnosti UN-a.

Namjeravano je bilo da se obrati i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković (SDA), ali to se nije dogodilo. Kao razlog za to je navedeno to što obraćanje videolinkom nije moguće. Pravilo je da svaki govornik mora biti prisutan na samom zasjedanju.

Alkalaj je bio u nedoumici pročitati ili ne pripremljeni govor, jer se njime oštro kritizira rad visokog predstavnika. Navodno nakon toga se Alkalaj obratio američkom specijalnom izaslaniku za Zapadni Balkan Gabrielu Escobaru koji mu je savjetovao da oštra kritika nije prihvatljiva.

Vijeće sigurnosti UN-a je podržalo da se produži EUFOR-ova misija Althea.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 04:55