Article_Top_970x250

Velika Britanija tvrdi da su im Iranci pokušali blokirati tanker, Teheran demantira

tenzije

Velika Britanija tvrdi da su im Iranci pokušali blokirati tanker, Teheran demantira

srp 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Reuters

Vlada Velike Britanije priopćila je da su tri iranska broda pokušala blokirati prolaz britanskom naftnom tankeru "Britansko nasljeđe" u Ormuskom tjenacu, ali da su se povukla nakon upozorenja s britanskog ratnog broda.

U današnjem priopćenju predstavnika Vlade navodi se da je britanski ratni brod "HMS Montrose" jučer morao postaviti se između iranskih plovila i tankera te izdati usmeno upozorenje, nakon čega su se iranski brodovi okrenuli na drugu stranu.

Incident se dogodio skoro sedam dana nakon što su britanski mornari zaplijenili iranski naftni tanker blizu obale Gibraltara, zbog sumnje da je prekršio sankcije Siriji.

"Zabrinuti smo ovim postupkom i pozivamo iranske vlasti da smire situaciju u regiji", dodao je predstavnik britanske Vlade.

Revolucionarna garda Irana demantirala je tvrdnje da su iranski brodovi pokušali blokirati prolaz britanskom naftnom tankeru u Ormuskom tjesnacu, javila je tamošnja novinska agencija.

U priopćenju Garde navodi se da su iranski brodovi vršili svoje redovne dužnosti i da nije bilo incidenata sa stranim brodovima, uključujući britanska plovila.

Dnevnik.ba