StoryEditor
izrazili zabrinutost

Velika Britanija ‘poziva Rusiju na odgovornost‘ nakon tvrdnji o upotrebi kemijskog oružja u Mariupolju

Piše fena  /  12.04.2022., 08:09h
Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da će London "pozvati Putina i njegov režim na odgovornost" ako se dokaže da su ruske snage upotrijebile kemijsko oružje za napad na grad Mariupolj na jugu Ukrajine.

- Postoje izvješća da su ruske snage možda upotrijebile kemijska sredstva u napadu na stanovnike Mariupolja. Hitno radimo s partnerima na provjeri detalja. Svaka upotreba takvog oružja bila bi bezosjećajna eskalacija u ovom sukobu i tražit ćemo odgovornost od Putina i njegovog režima - napisala je Truss na svom Twitter računu, piše BBC.

Britanska ministrica vanjskih poslova komentirala je potencijalnu upotrebu kemijskog oružja nakon što je bataljon Azov rekao da su vojnici počeli osjećati vrtoglavicu i da su imali problema s disanjem nakon što je na njih bačena "otrovna tvar nepoznatog porijekla" iz ruskog drona, navodi Daily Mail.

Ranije je gradonačelnik Mariupolja izvijestio da je više od 10.000 civila poginulo u ruskoj opsadi njegovog grada, a broj mrtvih mogao bi premašiti 20.000.

Velika Britanija je izrazila zabrinutost da bi Moskva mogla upotrijebiti streljivo od bijelog fosfora u bombardiranju grada.

Dnevnik.ba

01. prosinac 2022 15:29