StoryEditor

Velika Britanija najbrža: Već u rujnu će se cijepiti 30 milijuna Britanaca?

Piše D  /  19.05.2020., 11:05h

Građani Velike Britanije trebali bi prvi na svijetu dobiti cjepivo koje su razvili znanstvenici sa Sveučilišta Oxford i farmaceutske tvrtke AstraZeneca. Naime, postignut je sporazum o proizvodnji cjepiva, koje je trenutno u fazi kliničkih ispitivanja, prema kojem bi se u rujnu trebalo isporučiti 30 milijuna doza.

Investicija od 131 milijun funti

Ministar gospodarstva, Alok Sharma obećao je 84 milijuna funti za ubrzavanje razvoja cjepiva, a već je ranije britanska vlada osigurala 47 milijuna funti za pokretanje proizvodnje cjepiva, ako se ono pokaže učinkovitim, piše Daily Mail. Sharma je rekao kako projekt na Oxfordu “dobro napreduje” te je istaknuo i da su znanstvenici s Kraljevskog koledža u Londonu također napredovali u razvoju cjepiva. No, upozorio je da unatoč rastućem optimizmu nema jamstava da će znanstvenici uspjeti razviti cjepivo koje bi bilo efikasno protiv novog koronavirusa.

Znanstvenici s Oxforda započeli su s kliničkim ispitivanjem cjepiva još 23. travnja u bolnici Churchill. Očekuje se da bi cjepivo nastalo na kraljevskom koledžu moglo biti testirano na ljudima već u lipnju.

Šest lijekova u kliničkim ispitivanjima

Sharma je objasnio kako je u kliničkim ispitivanjima trenutno još šest lijekova, no tek se treba otkriti koji je najpouzdaniji. Najava daljnjeg razvoja i dostupnosti cjepiva došla je nakon zastupničke rasprave o epidemiološkim mjerama te objave kako je jučer u cijeloj Velikoj Britaniji zabilježeno novih 170 smrtnih slučajeva, što je najmanji rast od uvođenja karantene. Ukupni broj preminulih u zemlji je 34.636.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 11:02