Article_Top_970x250

Velika Britanija izašla je iz Europske unije, što sad?

Razdoblje podjele i nesigurnosti

Velika Britanija izašla je iz Europske unije, što sad?

velj 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: REUTERS

Razdoblje podjele i nesigurnosti nastavlja se, ocjenjuju britanski mediji u subotu pošto je u ponoć Ujedinjena Kraljevina napustila Europsku uniju.

"Što je sljedeće?", pita se The Telegraph (lijevi centar) i dodaje da Johnson "pojačava pritisak" na pregovore koji tek trebaju odrediti buduće odnose s Bruxellesom.

Jedan od najpopularnijih britanskih tabloida, zagovornik brexita, "The Sun", poigrava se sloganom iz 60-ih "Vodite ljubav, ne rat" pa piše "Vodite izlazak, ne rat".

"Brexit je izvršen", piše tabloid Daily Mail na naslovnici.

Malo će se toga promijeniti u 11 mjeseci dugoj prijelaznoj fazi jer dvije strane razgovaraju o budućim sporazumima o trgovini, sigurnosti i političkoj suradnji.

Dužnosnici u Bruxellesu upozoravaju da je vremenski rok krajnje ambiciozan, no Johnson je odbio bilo kakvo produljenje.

Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku, rekao je da je imenovao novog veleposlanika u Londonu od subote, kada Velika Britanije postaje "treća zemalja" za EU.

Britanski zastupnici u Europskom parlamentu napustili su tu ustanovu u petak, a britanske zastave su uklonjene sa zgrada Europske unije.

- Mi žalimo zbog odluke Ujedinjene Kraljevine da napusti našu Uniju, ali poštujemo njihov izbor i spremni smo ga provesti, rekao je Borrell.

Britanski premijer Boris Johnson sinoć je poručio da je posao vlade i njega da ujedine zemlju.

- Za mnoge ljude ovo je zadivljujući trenutak nade za koji su mislili da nikad neće doći. Naravno, ima i onih koji mogu osjećati tjeskobu i gubitak, a tu je i treća grupa, možda i najveća, koja se počela brinuti da se cijela politička rasprava neće nikad završiti. Razumijem te osjećaje, ali posao ove vlade, moj posao, je da ovu zemlju sada ujedinimo i vodimo nas naprijed, rekao je Johnson.

A što kažu građani?

- Sada smo slobodna i neovisna zemlja. Opet možemo donositi vlastite zakone i ubirati vlastite poreze, ponovno možemo učiniti našu državu sigurnom. Divno je, kaže Penelope Smallboon.

- Stvarno sam uzbuđena. Prekrasno je. To je ono što smo željeli, kaže Julia Tie.

- Ljudi ne shvaćaju da ćemo bez Europske unije propasti. Zato sam glasovao protiv i na dan kada izlazimo kažem da sam protiv brexita, poručio je Stephen Fenwick.

- Za nas koji smo ovdje ništa se puno ne mijenja. Jedino što moramo napraviti je do kraja tranzicijskog perioda prijaviti se za trajnu dozvolu prebivališta i boravišta, kaže Deni Vitković, službenik u Britanskoj Agenciji za zaštitu potrošača i tržišnog natjecanja.

- Ja osobno ne mislim napuštati Ujedinjeno Kraljevstvo, no vidjet ćemo što će donijeti budućnost, dodaje, prenosi Hina.

Dnevnik.ba