StoryEditor

Velika Britanija Europskoj Uniji: Kompromis za brexit ili postajemo opaki

Piše D  /  08.10.2019., 01:10h

Sa samo 23 dana prije nego što će Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti Europsku uniju, budućnost Brexita ostaje duboko nesigurna a i London i Bruxelles se pozicioniraju da izbjegnu krivnju za odgodu ili za neuređeni Brexit bez dogovora.

Čelnici EU-a hladno su reagirali na zadnje izrečene prijedloge britanskoga premijera Borisa Johnsona da se premosti jaz te dok pregovori traju mnogi diplomati kažu da su izgledi za brz dogovor slabi.

"Pregovori će vjerojatno završiti ovaj tjedan", navodi časopis Spectator nedefiniran izvor iz Downing Streeta. Izvor dodaje da su oni koji se nadaju da će Londonu pomoći njemačka kancelarka Angela Merkel "obmanuti".

"Ova vlada neće dalje pregovarati, tako da bi svaka odgoda bila totalno bespredmetna", prenose se riječi tog izvora. "Dakle, ili će se iz bloka izići bez dogovora 31. listopada ili će biti izbori i tada će se izići bez dogovora", objašnjava izvor.

Amber Rudd, bivša ministrica zadužena za mirovinski sustav koja je napustila dužnost i Konzervativnu stranku prošli mjesec zbog Johnsonove strategije za Brexit, rekla je za radio BBC kako se čini da bi izvor mogao biti njegov viši savjetnik Dominic Cummings.

"Zvuči ljutito i očajnički", rekla je. "S obzirom na to da to nije zanijekao premijerov ured, može se pretpostaviti da je stiglo iz samog središta, od premijerova savjetnika."

Prema citatu izvora, jasno se daje do znanja da će biti pogođena obrana i sigurnosna suradnja ako EU  pokuša zadržati Veliku Britaniju u bloku.

Izvor također tvrdi da će bilo kojoj članici EU-a koja se protivi odgodi biti zajamčena dobra suradnja.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:15