StoryEditor

Velika akcija u BiH, zbog pranja novca traga se za bivšim šefom velike banke

Piše D  /  12.04.2021., 01:04h

Iz Tužiteljstva BiH u priopćenju su potvrdili kako su uključeni u opsežnu međunarodnu istragu o financijskom kriminalu, zbog čega pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretražuju objekte i prostorije bivšeg visokog dužnosnika bankarskog sektora u Sarajevu, za kojim je izdan uhidbeni nalog.

"Pretrage se provode u okviru aktivnosti međunarodne pravne pomoći i suradnje s institucijama Austrije i Njemačke", stoji u priopćenju, uz pojašnjenje kako se i u te dvije države provode policijsko-istražiteljske operacije.

Sumnja se u protuzakonite financijske doznake i uplate, u ukupnom iznosu od oko pola milijuna eura.

Portal Istraga.ba, blizak sigurnosnim službama u BiH, tvrdi kako je osumnjičeni upravo Dobnigg, koji je u Njemačkoj navodno prao sumnjivo stečen novac.

Prvoosumnjičeni u cijelom slučaju je njemački državljanin Erich Kolm, koji je rođen u Rusiji. Navodno je u listopadu 2020. utvrđeno je da je s računa Karlheinza Dobnigga na račun Kolma uplaćeno 525 tisuća eura. Dobniggu je novac prethodno uplaćen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a on je potom, temeljem privatnih pozajmica, kompletan iznos uplatio na račun Kolma, koji je tim novcima planirao kupiti nekretnine u Njemačkoj. Njemački istražitelji su utvrdili da je Kolm prilikom kupovine nekretnine priložio ugovor o zajmu 550 tisuća eura, potpisan s tvrtkom Cluster Group Ltd, koja je registrirana u Mađarskoj.

Dobnigg je na čelu Raiffeisen banke u BiH bio od 2014. godine, a nedavno je podnio ostavku, što mediji povezuju upravo s istragom koja je protiv njega pokrenuta.

Prema nepotvrđenim informacijama, on je već napustio BiH, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:53