StoryEditor
križna jama

Velika akcija spašavanja u Sloveniji: Ljudi ostali zarobljeni u jami: "Jako su duboko"

Piše desk  /  07.01.2024., 10:55h

U Križnoj jami u Sloveniji jučer poslijepodne zbog obilnih padalina ostalo je zarobljeno pet osoba. Na licu mjesta intervenira više jedinica speleološke službe spašavanja, kao i vatrogasci, javljaju slovenski mediji, dodajući da je spašavanje u tijeku.

Kako je za N1 rekao Walter Zakrajšek, voditelj Speleospasilačke službe (JRS), ronioci su preko noći uspjeli doći do zarobljenih ljudi, koji su u dobrom stanju. Sada čekaju da se voda u jami povuče. U najboljem slučaju, bit će spašeni sutra navečer. Više će se znati nakon konferencije za medije u 12 sati.

"Zbog povećane količine oborina i izlijevanja vode ostali su zarobljeni u špilji. Kako se nisu vratili u najavljeno vrijeme, aktivirani su svi potrebni mehanizmi spašavanja, Općinski stožer Civilne zaštite Cerknica, Regionalni stožer za speleospašavanje, spasioci službe Postojnske jame, aktivirani su ronioci i dobrovoljna vatrogasna društva", priopćio je regionalni stožer civilne zaštite za Notranjsku.

"Tijekom noći podvodni spasilački tim već je stigao do zarobljenih. Nalaze se na sigurnom, nisu životno ugroženi i trenutno nemaju nikakvih zdravstvenih problema. - Sva petorica su živi, ​​opskrbljeni hranom i u dobrom psihičkom stanju", dodali su u priopćenju.

"Jako su duboko u jami"

"Oni su na suhom i sigurnom području iza sifona, ali jako duboko u jami”, rekao je Zakrajšek za N1. Ronioci im dostavljaju hranu i vodu, a komunikacija je otežana zbog udaljenosti od 2400 metara.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 15:11