StoryEditor
prosvjed protiv lockdowna

Velik broj policajaca na ulicama kineskih gradova kako bi se spriječilo oživljavanje prosvjeda

Piše desk  /  29.11.2022., 08:01h

Mnoštvo policije raspoređeno je u utorak u nekoliko kineskih gradova kako bi se spriječilo oživljavanje prosvjeda koji su proteklih dana zahvatili zemlju zbog politike nultog Covida i ograničavanja slobode.

Na ulicama glavnog grada Pekinga i drugih velikih gradova poput Šangaja, Guangzhoua i Hangzhoua od ponedjeljka je pojačan policijski kontingent.

Sigurnosne snage sve češće zaustavljaju prolaznike i provjeravaju njihove telefone radi sumnjivog sadržaja ili softvera, uključujući VPN-ove koji se mogu koristiti za zaobilaženje internetske cenzure.

U Pekingu je policija bila posebno usredotočena na osiguranje šetališta rijeke Liangma u blizini diplomatske četvrti, gdje su stotine prosvjedovale u nedjelju navečer.

U međuvremenu su u financijskom središtu Šangaju postavljene barijere duž Wulumuqi Roada kako bi se spriječilo okupljanje velikih masa, kao što se dogodilo tijekom vikenda.

Nedavni prosvjedi, vrlo neuobičajeni u zemlji pod komunističkom vlašću s više od 1,4 milijarde stanovnika, bili su potaknuti bijesom zbog smrtonosnog požara koji je izbio u stambenoj zgradi u glavnom gradu pokrajine Xinjianga, Ürümqiju, u kojem je poginulo deset ljudi prošloga tjedna. Nekoliko stanovnika objavilo je na društvenim mrežama da su ograničenja zbog korona virusa ometala napore spašavanja.  Gradski dužnosnici odbacili su takve optužbe. 

Veliki dijelovi regije Xinjiang i njezin glavni grad bili su u karanteni više od sto dana.

Kina trenutno bilježi najveći broj slučajeva Covida-19 od početka pandemije. U utorak je zdravstvena komisija u Pekingu izvijestila o 38.400 novih slučajeva, što je blagi pad u usporedbi s rekordom od više od 40.000 postavljenim dan ranije.

Opsežna ograničenja kretanja trenutačno su na snazi ​​u više kineskih gradova s ​​više od milijun stanovnika, poput Pekinga, teško pogođenog južnog kineskog grada Guangzhoua i Chongqinga.

Dnevnik.ba

20. srpanj 2024 19:43