StoryEditor

Velić: Kaplan laže u interesu SDA koja borce obmanjuje posljednjih 20 godina

Piše D  /  17.08.2018., 09:08h

Razvojačeni borci/branitelji traže borački dodatak samo za one koji nemaju ništa, koji nisu ostvarili nikakvo pravo, a Salmir Kaplan (SDA) laže kada kaže da se hoće dodatak za sve razvojačene branitelje, piše Dnevni avaz.

 

Lažni branitelji

Kazao je ovo jučer Nazil Velić, jedan od boraca iz kampa u Sarajevu, reagirajući na izjave koje je dao Kaplan kao član Komisije Parlamenta FBiH za usuglašavanje različito usvojenih tekstova zakona.

Kaplan je ovu izjavu dao uoči današnje sjednice Komisije o zakonu o pravima razvojačenih branitelja/boraca, na koju su pozvani čelnici Vlade FBiH i oba doma Parlamenta.

On je izjavio da određene grupe među razvojačenim braniteljima vrše pritisak po principu „sve ili ništa“,  te da vlast hoće da omogući primanja za blizu 50.000 boraca koji nemaju ništa, „a ovi kažu da hoće primanja za svih 300.000 - 500.000 razvojačenih“.

- Kaplan laže u interesu stranke koja obmanjuje borce posljednjih 20 i kusur godina. Boje se registra boraca, jer su uveli masu lažnih boraca. A registar bi riješio sve probleme. Mi tražimo dodatak samo za one koji nemaju ništa. Ja imam osam članova u kući, šest je na birou. Nisam ovdje došao što sam željan kampa i konzerve - istakao je Velić.

Kaplana demantiraju i amandmani na zakon o pravima razvojačenih branitelja/boraca, gdje piše da dodatak ostvaruju borci koji nisu ostvarili nikakvo stalno mjesečno primanje. Te amandmane usvojio je i Zastupnički dom, gdje sjedi Kaplan, a usuglašeni su i na Komisiji čiji je član.

 

Ispred Vlade

Borci/branitelji su jučer uputili zahtjev da bar dva njihova člana prisustvuju današnjoj sjednici, čiji će ishod ostali čekati ispred zgrade Vlade FBiH, gdje će sjednica i biti održana.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:34