StoryEditor

Veleposlanstvo Srbije u Sarajevu spustilo zastavu na pola koplja povodom 11. srpnja

Piše D  /  11.07.2019., 10:07h

Zastave na svim javim ustanovama i diplomatskim predstavništvima širom Federacije BiH od jutros su spuštene na pola koplja u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i obilježavanja Dana žalosti.

Kako piše Klix.ba, zastave ispred Veleposlanstva Grčke u BiH, Veleposlanstva SAD-a u BiH, Veleposlanstva Irana u BiH, Delegacije Europske Unije, ali i ispred zgrade Veleposlanstva Srbije u BiH spuštene su na pola koplja.

Spuštanje zastave na pola visine znak je žalosti ili velikog društvenog nemira, a ova tradicija potiče još iz 17. stoljeća. Zastava se spušta kako bi na vrhu vihorila nevidljiva zastava smrti. U pojedinim zemljama kao znak žalosti zastava se ne spušta na pola koplja već točno za iznos visine jedne zastave kako bi bila odmah ispod nevidljive zastave smrti.

Podsjećamo, presudom Međunarodnog suda pravde u Haagu utvrđena je odgovornost Srbije zbog kršenja Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, a istom presudom direktnim izvršiteljima genocida označeni su vojska i policija Republike Srpske (RS). Također je utvrđeno da je Srbija prekršila obavezu sprječavanja genocida iz Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida u vezi s događajima u Srebrenici u srpnju 1995. godine.

Vlasti u Srbiji nisu se jasno očitovale o genocidu u Srebrenici već 24 godine. Današnje obilježavanje komemoracije srebreničkim žrtvama u Srbiji je proteklo u tišini. Ipak, ispred Veleposlanstva Srbije u Sarajevu spuštena je zastava na pola koplja čime se srbijanski predstavnici u BiH ispoštovali odluku federalnih vlasti o proglašenju 11. srpnja Danom žalosti.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 23:45