Article_Top_970x250

Veleposlanstvo SAD-a: Zaključci VSTV pokazuju nedostatak razumijevanja uloge parlamenta

amerikanci poručuju

Veleposlanstvo SAD-a: Zaključci VSTV pokazuju nedostatak razumijevanja uloge parlamenta

srp 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Današnji zaključci Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine pokazuju nedostatak razumijevanja uloge i značaja parlamentarnog nadzora. Zdrave demokracije trebaju provjeru i ravnotežu. Ne radi se samo o pravu parlamenta, nego o obvezi da sudstvo bude odgovorno građanima BiH, navodi se na Twitter profilu Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće je tokom drugog dana sjednice usvojio Zaključke povodom Zaključaka Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji su doneseni na sjednici Zastupničkog doma koja je bila održana 26. lipnja.

U zaključku VSTVBiH se navodi da zaključak Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim traži od svih članova VSTV-a BiH da podnesu ostavke ni na koji način ne obavezuje članove VSTV-a.

Zaključak Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim se osniva istražna komisija tog doma za istraživanje stanja u pravosuđu a posebno VSTV, suštinski predstavlja, zaključio je VSTV, parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji, kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u Bosni i Hercegovini.

 - Na taj način Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izlazi izvan nadležnosti Parlamentarne skupštine, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti - navodi se u zaključku VSTV-a.  

Također se navodi da članovi VSTV-a te suci i tužitelji u Bosni i Hercegovini ni na koji način neće sudjelovati u radu te istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250