Article_Top_970x250

Veleposlanstvo SAD-a: Ustav ne nudi pravo na odcjepljenje, postojanje entiteta ovisi o postojanju BiH

o deklaraciji sda i reakciji snsd-a

Veleposlanstvo SAD-a: Ustav ne nudi pravo na odcjepljenje, postojanje entiteta ovisi o postojanju BiH

ruj 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH oglasilo se povodom trenutno najaktualnije političke teme u BiH - programske deklaracije SDA.

Iz veleposlanstva SAD-a poručuju da su zabrinuti zbog iznesenih političkih stavova u deklaraciji SDA, za koje kažu da ne pomažu i ne utječu na rješavanje svakodnevnih problema građana, već dodatno potičuu političke tenzije.

"Takva retorika usporava napredak BiH ka euroatlanskim integracijama i članstvu BiH u EU, podriva stabilnost i plaši investitore, što uništava radna mjesta i ubrzava egzodus građana", navode iz veleposlanstva.

Naglašavaju da je položaj i stav SAD jasan i nepromijenjen.

"U potpunosti podržavamo BiH, njen teritorijalni integritet i njenu temeljnu strukturu kao jedinstvene, suverene države, s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Svaka promjena unutarnje organizacije BiH mora se usvojiti u skladu s postupcima utvrđenim u Ustavu, za što je potrebna široka podrška unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode", istaknuto je u reakciji.

Na kraju iz veleposlanstva SAD-a poručuju da je teritorijalni integritet i suverentitet BiH zagarantiran Daytonskim sporazumom.

"Ni Dayton ni Ustav ne nude nijednom entitetu pravo na odcjepljenje. Postojanje svakog entiteta u potpunosti ovisi o postojanju BiH", naglašeno je u poruci veleposlanstva SAD-a.

Dnevnik.ba