Article_Top_970x250

Veleposlanstvo SAD-a u BiH: Izbor Željka Komšića je u skladu s Ustavom i Izbornim zakonom

amerikanci o sejdi

Veleposlanstvo SAD-a u BiH: Izbor Željka Komšića je u skladu s Ustavom i Izbornim zakonom

lis 10, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Maureen Cormack, veleposlanica SAD-a u BiH

Veleposlanstvo SAD-a u BiH za Dnevnik.ba je potvrdilo kako izbor Željka Komšića za hrvatskog (u suštini drugog bošnjačkog) člana Predsjedništva BiH smatra zakonitim.

Veleposlanstvo SAD-a u BiH za Dnevnik.ba je potvrdilo kako izbor Željka Komšića za drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH smatra ustavnim i zakonitim političkim potezom.

"Gospodin Komšić izabran je na način propisan Ustavom BiH i Izbornim zakonom", poručeno je portalu Dnevnik.ba kao odgovor na pitanje je li Komšićev izbor legitiman.

"Neophodno je da partneri u BiH rade na pronalaženju rješenja u skladu s europskim i demokratskim normama koja jamče kako političku ravnopravnost tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini tako i jednakost svih građana BiH, uključujući i onih koji se svojom voljom ne identificiraju kao pripadnici nekog konstitutivnog naroda", stoji u pisanoj izjavi koju je Ured za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu.

Ovdje podsjećamo cijenjeno veleposlanstvo da je činjenica da jedan narod u Predsjedništvu BiH ima dva člana i nelegitimna i nelegalna. Nelegitimna je jer on kao nominalno hrvatski član nema hrvatski izborni legitimitet, a nelegalna je jer je riječ o izbornoj prijevari epskih razmjera.

I.C. / Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250