StoryEditor
priopćenje

VELEPOSLANSTVO SAD: Nametanjem odluka štiti se bh. demokracija

Piše desk  /  07.06.2022., 17:30h

Veleposlanstvo SAD u Bosni i Hercegovini pozdravila je odluku Visokog predstavnika Christiana Schmidta da "zaštiti bh. demokraciju osiguravajući Središnjem izbornom povjerenstvu sva potrebna sredstva za održavanje Općih izbora 2. listopada".

Pozdravili su i amandmane Visokog predstavnika na Zakon o financiranju institucija u BiH i Izbornom zakonu.

“Ovo će pomoći da financiranje izbora ne bude talac nedobronamjernih političkih aktera. Žalosno je da su neodgovorni lideri odlučili nepoštovati temeljna prava građana BiH u ovoj demokraciji, koristeći izbore kao političko cjenkanje. Periodični, slobodni i pošteni izbori garancija su Daytona i temeljno pravo zagarantirani su Ustavom BiH. Međunarodna zajednica će nastaviti koristiti alate koji su joj na raspolaganju kako bi zaštitila integritet i funkcionalnost i Daytonskih i institucija BiH. Politički lideri koji prijete i jednom i drugom, moraju odgovarati”, naveli su iz Veleposlanstva SAD u BiH.

Podsjetimo, Schmidt je danas donio odluku da se odmah moraju osigurati ta sredstva i upotrijebio bonske ovlasti, točnije, nametnuo Odluku o financiranju izbora koji će se održati 2. listopada ove godine.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 09:04