StoryEditor
priopćenje

Veleposlanstvo SAD: Separatistička Dodikova retorika i njegove prijetnje odcjepljenjem su opasne

Piše fena  /  01.12.2023., 20:00h

Separatistička retorika Milorada Dodika i njegove prijetnje odcjepljenjem od Bosne i Hercegovine su opasne, a njegovo destabilizirajuće djelovanje imat će negativne posljedice ne samo za njega, već i za sve građane ove zemlje gdje god da žive, navelo je Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu u objavi na platformi X.

Poručuju da su Dodikova retorika i postupci doveli u opasnost europsku perspektivu BiH, njenu demokraciju i ekonomiju.

Iz veleposlanstva su naglasili da je Ustav BiH kristalno jasan te da entitet nema ustavne ovlasti da se odvoji od BiH.

- Sjedinjene Američke Države su bile jasne da je BiH suverena, jedinstvena država, te da ostajemo privrženi njenom teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru. Sjedinjene Američke Države će nastaviti pozivati na odgovornost one koji pokušavaju potkopati BiH i njene institucije i pokušati destabilizirati zemlju i regiju – poručuju iz američkog veleposlanstva.

Podvlače kako su stavovi Sjedinjenih Država o državnosti BiH kao i konceptu konstitutivnih naroda i Ostalih dobro poznati, ali šovinistički stavovi i izjave predsjednika entiteta RS o njegovim sugrađanima zaslužuju reakciju.

- BiH je multietnička država u kojoj žive tri konstitutivna naroda – Bošnjaci, Hrvati i Srbi – i Ostali. Svi su oni Europljani; svi su Bosanci i Hercegovci; i svi su državljani Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Države su pro-BiH jer podržavaju narode Bosne i Hercegovine – sve njih – navodi se u objavi.

Dnevnik.ba

27. veljača 2024 11:17