StoryEditor
"VITALNI ZNAČAJ"

Veleposlanstvo SAD-a u BiH pozdravilo Schmidtovo nametanje: Žale što se sve stranke nisu obvezale na istinski integritet izbornog procesa

Piše Desk  /  26.03.2024., 18:54h

"Od vitalnog je značaja osigurati da izbori budu slobodni i pošteni i da građani BiH znaju da će njihovi glasački listići biti prebrojani onako kako su dani”, poručili su u reakciji iz američkog veleposlanstva.

"Sjedinjene Američke Države pozdravljaju odluku visokog predstavnika o nametanju izmjena Izbornog zakona kako bi se ojačao integritet izbornog procesa u BiH", navodi se u reakciji Veleposlanstva SAD u BiH na današnju odluku Christiana Schmidta.

“Žao nam je što se sve stranke nisu angažirale u dobroj vjeri ili se istinski obavezale na izborni integritet. Njihov neuspjeh je razlog zašto je visoki predstavnik morao djelovati. Od vitalnog je značaja osigurati da izbori budu slobodni i pošteni i da građani BiH znaju da će njihovi glasački listići biti prebrojani onako kako su dani”, poručili su u reakciji iz američkog veleposlanstva. 

Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt obratio se danas javnosti i saopćio odluku o nametanju izmjena Izbornog zakona.

“Dugo se o tome raspravlja, mnoge organizacije su doprinijele tome. Ja ću danas učiniti ono što je trebalo učiniti prije mnogo godina. Garancija slobodnih i poštenih izbora za sve građane BiH. Ja želim da objavim odluku kojom donosim izmjene Izbornog zakona BiH u skladu s mojim mandatom. Ovo radim za sve građane BiH“, kazao je Schmidt.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 16:51