StoryEditor

Veleposlanstvo SAD-a: "Svaki pokušaj odcjepljenja entiteta antidejtonsko djelovanje koje se neće tolerirati"

Piše fena  /  12.04.2024., 13:57h

Milorad Dodik nije u pravu ako misli da će SAD stajati po strani dok on provodi svoju secesionističku agendu i gura BiH prema sukobu, navela je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH na društvenoj mreži X.

Iz Ambasade SAD-a naglašavaju da bi stvaranje paralelnog izbornog sustava od Vlade Republike Srpske (RS) bilo protuustavno i antidaytonsko, te bi birače u RS-u lišilo temeljnih demokratskih prava koja su im zagarantirana Ustavom BiH.

- Bilo kakvi izbori provedeni po protuustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, a oni koji sudjeluju u njihovoj organizaciji bavili bi se antidemokratskim, protuustavnim i antidaytonskim djelovanjem. Sjedinjene Države su bile jasne da su spremne odgovoriti na antidaytonske akcije lokalnih aktera, te da podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto - navodi se.

Ambasada SAD-a upozorava da je svaki pokušaj odcjepljenja entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice antidejtonsko djelovanje koje se neće tolerirati.

- Republika Srpska je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. Ona je sastavni dio države, ali ni Republika Srpska ni Federacija ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo entitetu ili bilo kojoj drugoj poddržavnoj jedinici na otcjepljenje - istaknuli su iz Veleposlanstva SAD-a.

(FENA) M. L.

23. svibanj 2024 17:51