StoryEditor
reakcija na prosvjede

Veleposlanstvo SAD-a: Svaka akcija poduzeta u pravcu disolucije BiH bila bi kršenje Daytona i nosila bi teške posljedice

Piše desk  /  27.10.2022., 10:33h

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH reagiralo je na Twitteru na postizborni proces u BiH.

- Izborna tijela imaju odgovornost osigurati integritet izbornog procesa, uključujući ponovno brojanje glasačkih listića i druge mjere kada to okolnosti zahtijevaju. Sjedinjene Države poštuju pravo na mirno okupljanje i prosvjed. To je dio svake demokracije.

Međutim, nema opravdanja da se na standardne mjere izbornog integriteta i odgovornosti odgovori opasnom i neodgovornom retorikom o secesiji koju smo čuli u ponedjeljak u Banjoj Luci.

Oni koji traže dužnost u BiH trebaju poštivati ​​demokratske procese i institucije koje osiguravaju da se glas građana čuje i prestati glasačkoj javnosti predstavljati pogrešne i netočne informacije o izbornom procesu u BiH.

Sjedinjene Američke Države predane su načelima Daytona – da je Bosna i Hercegovina demokratska, multietnička, suverena i neovisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom. Niti Dayton, niti Ustav BiH, niti jednom entitetu ne daje pravo na odcjepljenje.

Svaka akcija koja bi bila poduzeta u pravcu disolucije BiH bila bi kršenje Daytona i nosila bi teške posljedice - priopćeno je iz Ambasade SAD u BiH.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 04:23