StoryEditor
jasna poruka

Veleposlanstvo SAD-a: "Pozivamo političke lidere da prestanu s bojkotima i blokadama"

Piše fena  /  27.04.2023., 15:10h

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovine pozvalo je političke lidera da prestanu s bojkotima, blokadama, kao i legislativnim i drugim aktivnostima usmjerenim na podrivanje i razbijanje države jer su one destabilizirajuće i opasne.

Naime, u najnovijem potezu vladajuće većine u bh. entitetu Republika Srpska, Narodna skupština RS-a pozvala je suce Ustavnog suda Bosne i Hercegovine imenovane iz RS-a da podnesu ostavke koje bi važile sve do drugačije odluke ove skupštine. Zaključak te suštine usvojen je većinom glasova na posebnoj sjednici ove skupštine.

- SAD ostaju posvećene suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine, kao i njenoj punoj integraciji u euroatlantsku zajednicu država - kazali su Feni iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Naveli su da svi lideri i političke partije imaju obavezu da u dobroj namjeri sudjeluju u državnim, entitetskim i ostalim institucijama da bi razriješili politička neslaganja kroz dobronamjerno pregovaranje i kompromis.

- Sve glavne političke stranke na državnom, entitetskom, županijskom i općinskim nivoima imaju odgovornost da obavljaju vlast na inkluzivan način uz poštovanje stavova konstitutivnih naroda i građana BiH, te da rade u suradnji sa opozicijom na podršci reformama i investicijama od kojih će svi imati koristi - istaknuto je u odgovoru Feni iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 01:39