StoryEditor
reakcija

Veleposlanstvo SAD-a o natpisima bošnjačkih medija i tvrdnjama Jasmina Mujanovića: Neodgovorne i vrlo opasne spekulacije s lošim izvorima

Piše desk  /  21.10.2022., 18:53h

Veleposlanstvo SAD-a se oglasila o navodima da će OHR državnu vojnu imovinu dodijeliti RS-u. Oni su takve tvrdnje nazvali spekulacijama od strane loših izvora.

- Spekulacije sa lošim izvorima o planovima OHR-a u vezi sa državnom vojnom imovinom su neodgovorne i vrlo opasne. Evo činjenica iz mjerodavnog izvora - naveli su iz Veleposlanstva SAD-a, a ispod toga je stajala objava OHR-a o ovoj temi.

Podsjećamo Iz OHR-a su naveli da je činjenica da su pitanja državne i vojne imovine i dalje uslovi definirani u Programu 5+2.

- Stoga, OHR ostaje angažiran na postizanju prihvatljivog i održivog rješenja za ova pitanja. U pogledu nepokretne vojne imovine koja će ubuduće služiti za potrebe obrane ("perspektivna vojna imovina"), doneseni su svi pravni akti potrebni za postizanje ovog cilja, a lokacije ove vojne imovine moraju biti direktno uknjižene kao vlasništvo države BiH.

Što se tiče državne imovine, još uvijek se čeka na provođenje presuda Ustavnog suda. Rješavanje ovog pitanja zahtijeva donošenje zakona na državnom nivou u Parlamentu BiH. OHR nastavlja pažljivo pratiti razvoj situacije i planira se u vezi s ovim pitanjem angažirati sa predstavnicima svih nivoa vlasti nakon njihovog formiranja - navode iz OHR-a.

Podsječamo bošnjački mediji su se raspisali o objavi političkog analitičara Jasmina Mujanovića koji je objavio je kako je dobio "direktnu potvrdu od visokog europskog izvora da će visoki predstavnik uskoro upotrijebiti svoje bonske ovlasti da preda bosanske državne vojne lokacije secesionističkim vlastima u entitetu RS koje podržava Rusija".

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 05:42