StoryEditor
dužnosnici NDH otišli u povijest

Veleposlanstvo SAD-a nakon promjene naziva ulica: Vrijeme je da Sarajevo i Banja Luka krenu slijediti primjer Mostara

Piše DESK  /  14.07.2022., 14:28h

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju odluku Gradskog vijeća Grada Mostara o preimenovanju šest gradskih ulica.

Ova promjena, priopćeno je iz Veleposlanstva SAD-a u BiH, poboljšat će međunarodni imidž i reputaciju Mostara koji su bili ukaljani imenima ulica kojima su se veličali pojedinci nedostojni spomena, i koja su bila u suprotnosti s modernim, otvorenim i prosperitetnim Mostarom kakvog njegovi stanovnici zaslužuju i kakvog sadašnja uprava Grada nastoji izgraditi. Neki, dodaje se, ovo rješenje neće smatrati ni idealnim ni savršenim, ali savršenstvo i nije cilj; cilj su tolerancija, konsenzus i inkluzivnost.   

Naime, danas je na sjednici Gradskog vijeća Mostara Ulica Mile Budaka preimenovana u Ulicu Alekse Šantića, Vokića i Lorkovića u Tina Ujević, Ulica viteza Rafaela Bobana postala je Ulica fra Ljudevita Laste, Jure Francetića postala je Humska, tabornika Ive Zelenike preimenovana je u Ciglana, a Ulica župana Đure Spuževića postala je Ulica Ismeta Ice Voljevića.

"Sjedinjene Američke Države pozdravljaju liderstvo gradonačelnika Maria Kordića i predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića koji su surađivali kako bi postigli kompromis i opće dobro stavili ispred uskih, nacionalističkih političkih interesa. Njihovo vodstvo i spremnost na kompromis pokazatelj su snage, te zbog toga treba da budu primjer svim političkim liderima u Bosni i Hercegovini, na svim nivoima vlasti. Sjedinjene Države s ponosom podržavaju lidere koji pokazuju političku hrabrost da surađuju na ostvarivanju značajnih postignuća za svoje birače", stoji u priopćenju.

Također, dodaje se, čestitamo i članovima Gradskog vijeća Grada Mostara koji su podržali promjenu imena ulica. Pozivamo gradonačelnika, predsjednika Gradskog vijeća i Gradsko vijeće da isti pragmatičan pristup primijene u rješavanju i ostalih problema s kojima se suočavaju građani Mostara. 

"Vodstvo gradonačelnika Kordića i predsjednika Gradskog vijeća Marića, kao i odluka Gradskog vijeća Mostara snažan su primjer kojim se dokazuje da je moguće osloboditi se prošlosti i raditi na pomirenju. Vrijeme je da i drugi gradovi u Bosni i Hercegovini, posebno Sarajevo i Banja Luka, slijede primjer Mostara i promijene imena ulica koja pripadaju nečasnim pojedincima u svojim sredinama", zaključuje se u priopćenju.

Dnevnik.ba

28. veljača 2024 20:43