StoryEditor
komentar

Veleposlanstvo Ruske Federacije posjet Komšića i Bećirovića Ukrajini smatra kao otvoren neprijateljski čin

Piše fena  /  24.08.2023., 12:31h

Veleposlanstvo Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini priopćilo je danas kako sudjelovanje "pojedinih članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine na takozvanom „Samitu Krimske platforme“, doživljava kao otvoren neprijateljski čin".

 - Svaki oblik pridruživanja spomenutoj inicijativi smatramo napadom na teritorijalni integritet Ruske Federacije. Zadržavamo pravo da odgovorimo na neprijateljske akcije - istaknuto je u priopćenju povodom posjeta predsjedavajućeg i člana Predsjedništva Željka Komšića i Denisa Bećirovića Ukrajini i sudjelovanju na samitu Međunarodne krimske platforme u Kijevu.

Iz ruske Ambasade podsjećaju da su Krim i grad Sevastopolj ponovo ujedinjeni s Rusijom u potpunom skladu s međunarodnim pravom, prije svega – pravom naroda na samoopredjeljenje, predviđenom članom 1. Povelje UN-a i međunarodnim sporazumima o građanskim političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima. Odluka naroda Krima je konačna i neopoziva, status Republike Krim i grada Sevastopolja kao subjekata Ruske Federacije garantovan je Ustavom Ruske Federacije i ne podliježe reviziji.

U priopćenju se također navodi kako "nakon pozorišnog sudjelovanja na „komemorativnim događajima“ u Buči, gdje kijevske vlasti, uz podršku Anglosaksonaca, besramno su priredile inscenirane masakre civila koje je navodno izvršila ruska vojska" preporučuju bosanskohercegovačkim „zastupnicima pravde“ da posjeta Aleju anđela u Donbasu – spomenik stotinama djece koja su poginula od ruku "ukrajinskih neonacista".

Iz Ambasade Ruske Federacije navode i da uzimaju u obzir izjavu člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Željke Cvijanović da je putovanje njenih kolega u Ukrajinu isključivo privatno i da nije odobreno od Predsjedništva BiH, kao i da je svoje ocjene iznio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U tom kontekstu, izjava jednog od članova Predsjedništva BiH da „Bosna i Hercegovina time izražava podršku Ukrajini“ nije samo manifestacija megalomanije, već i grubo kršenje Ustava BiH, a samim tim i Dejtonskog mirovnog sporazuma - navodi se u priopćenju Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Zanimljivo je da je na spomenutom Samitu krimske platforme u on line formatu sudjelovala i srbijanska premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je, kako su izvijestili beogradski mediji u četvrtak kazala kako Srbija "nije vrijednosno neutralna" i da "u potpunosti poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine".

Krimska platforma je međunarodna diplomatska inicijativa za konsultacije i koordiniranje, formirana na poziv Ukrajine, a okuplja dužnosnike ukrajinske vlade i međunarodne stručnjake čiji su fokus "kriteriji za reintegriranje Krima", nakon što je Moskva anektirala taj ukrajinski poluotok 2014. godine.

Brnabić je istaknula da Srbija žali zbog patnji koje su pretrpjeli Ukrajina i njezin narod, javio je Radio Slobodna Europa (RSE).

 - Nastavit ćemo posvećivati posebnu pozornost humanitarnoj situaciji u Ukrajini i pružati joj pomoć, o čemu svjedoči i naša odluka da doniramo robu i lijekove za ublažavanje humanitarnih patnji, rekla je Brnabić.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 02:01