StoryEditor
Veleposlanstvo Rusije u BiH

Veleposlanstvo Rusije poručilo bh. muslimanima: "Mi ne koristimo muslimane kao topovsko meso radi očuvanja života slavenskog stanovništva"

Piše desk  /  20.07.2022., 20:15h

Veleposlanstvo Rusije u BiH oglasila se povodom, kako kažu "podmetanja o korištenju niza naroda Ruske Federacije tradicionalne islamske vjeroispovijesti u svosjtvu topovskog mesa radi očuvanja života slavenskog stanovništva Rusije".

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Obratili smo pažnju na vještačka podmjetanja u nekim bosanskohercegovačkim medijima, a koja se tiču navodnog „korišćenja“ u tijeku Specijalne vojne operacije u Ukrajini niza naroda Ruske Federacije tradicionalne islamske veroispovijesti u svojstvu „topovskog mesa“ radi „očuvanja“ života slovenskog stanovništva Rusije.

O apsurdnosti ovih pretpostavki govori već ona činjenica da niti se struktura i nacionalni sastav Oružanih snaga Rusije menjao poslednjih godina niti u zemlji bila objavljena ikakva mobilizacija. Dakle u borbenim akcijama sudjeluju upravo profesionalni vojnici u skladu s ugovorom, predstavnicvi svih etničkih grupa zemlje, koji su dobrovoljno izabrali vojnu službu kao svoje zanimanje.

Ruski muslimani osobno se suočavali sa prijetnjama terorizma i nacizma, dobrovoljno i odgovorno su donijeli odluku da daju osobni doprinos borbi protiv ovih antihumanih pojava. Mnogi islamski vjernici žrtvovali su svoj život da bi spasili civilne stanovnike u Ukrajini i bili su odlikovani brojnim nagradama uključujući zvanje Heroja Rusije.

Svoj izbor su napravili i muslimani Ukrajine. U ožujku ove godine odjednom deset zajednica muslimana Istočne Ukrajine apelirali su o napuštanju Duhovne uprave muslimana Ukrajine te o učlanjenju u Centralnu duhovnu upravu muslimana Rusije.

Na Krimu već osam godina se nastavlja islamski preporod za zajednice krimskih Tatara. Tek tijekom 2019.-2020. godina bilo je registrirano 65 islamskih društava. Od 2014. godine na poluostrvu izgrađeno je oko 50 džamija, nastavlja se sa gradnjom još oko 20 islamskih verskih objekata praktički u svim rejonima Republike Krim, renoviraju se stare đamije.

U Simferopolju se završava zidanje veličanstvene Saborne đamije Krima, koja će postati jedna od najvećih đamija u Europi. Imaće površinu oko 6 tisuća kvadratnih metara, moći će da primi više od 2,5 tisuće ljudi istovremeno, dok četiri munara će imati visinu od po 50 metara.

Ruska država osigurava interese i sigurnost naroda svih veroispovijesti u njenom sastavu dok oni uzvraćaju Rusiji uzajamnošću.

Sa svoje strane također bit će nam drago da muslimani Bosne i Hercegovine ne primaju kao istinu nepismene i primitivne navode, da više saznaju o našoj zemlji direktno od svoje braće po veri, da muslimani doživljavaju Rusiju ne kao prijetnju već kao prijateljsku državu, koja nema skrivenih namjera prema BiH. Računamo na zajednički rad s predstavnicima Bosne i Hercegovine u Grupi strateške vizije „Rusija – Islamski svijet“.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 03:29