StoryEditor
priopćenje

Veleposlanstvo Rusije poručilo Bećiroviću: "A čiji si ti vazal? Njegov suverenitet više liči na sitno potkazivanje i dodvoravanje svojim zapadnim mentorima"

Piše D  /  24.03.2023., 13:29h

Veleposlanstvo Rusije u Bosni i Hercegovini danas je reagiralo na izjavu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, a koja je u vezi s izjavom predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o prekidu odnosa između RS i Sjedinjenih Američkih Država.

Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti:

- Obratili smo pažnju na ocjene, iznesene od člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, u vezi s odlukom Vlade RS o prekidu suradnje s veleposlanstvima SAD i Velike Britanije u BiH.

Denis Bećirović naziva ovu odluku tragikomičnom. Onda kako on karakterizira vlastitu odluku o prekidu kontakata s veleposlanstvom Rusije u Bosni i Hercegovini? Zar stvarno misli da je principijelna?

Smatramo gnusnima izraze uz pomoć kojih član Predsjedništva BiH opisuje legalno izabranog predsjednika RS Milorada Dodika. Čitajući „djelo“ Denisa Bećirovića, ne može se izbjeći postavljanja zakonitog pitanja: a čiji jeste vazal sam Denis Bećirović, kada on priča o „proatlantskoj temi“, o kojoj nema suglasnosti ni u Predsjedništvu BiH niti po čitavoj Bosni i Hercegovini.

Izaziva bukvalno zaprepašćenje kada političar iz BiH poziva strane države da uvedu sankcije protiv svojeg – neka političkog oponenta – ali ipak protiv državljanina Bosne i Hercegovine. Zar je to suverena akcija? Više liči na sitno potkazivanje i dodvoravanje svojim zapadnim mentorima.

Dnevnik.ba

27. svibanj 2023 03:42