StoryEditor
mostar

Veleposlanik Sattler s mostarskim studentima razgovarao o digitalizaciji

Piše fena  /  15.03.2023., 19:11h

Veleposlanik Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH razgovarao je danas sa studentima Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Fakulteta informacionih tehnologija Univerziteta "Džemal Bijedić" Mostar na panel raspravi o temi "Budućnost dekodirana: Nova generacija i digitalni svijet".

- Današnjim studentima je digitalno u krvi s obzirom na to da su odrasli u digitalnoj eri. Oni mogu predvoditi digitalnu transformaciju Bosne i Hercegovine koja će otvoriti nove prilike za poduzetnike i inovatore, kao i efikasnije e-upravljanje u javnom sektoru. Vrlo mi je drago što sam imao priliku za dinamičnu diskusiju s generacijom promjene, budućim liderima koji imaju snagu kreirati bolju budućnost Bosne i Hercegovine – rekao je veleposlanik Sattler, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Današnjoj panel raspravi su prisustvovali i dr. Ulrike Hartmann, veleposlanica Austrije u BiH, Anđela Čović, voditeljica marketinga ZenDev AB, Salko Kovačić, voditelj IT centra Univerziteta "Džemal Bijedić" Mostar i Darko Marić, specijalist za ljudske resurse u NSoft-u.

Anđela Čović je istaknula značaj pristupa obuci i obrazovanju koji će mlade ljude opremiti vještinama potrebnim za briljiranje u digitalnom svijetu. 

- Čineći to, možemo osloboditi njihovu kreativnost i inovativno razmišljanje te im pomoći da ostvare puni potencijal digitalnog doba - smatra Čović. 

Sajra Fajić, studentica prve godine FIT Mostar ističe da je najveća vrijednost ovog EU projekta u tome što mladima pruža priliku da se njihov glas čuje.

- Dobili smo priliku da se naš glas čuje na panelu, što je u svakom slučaju snažnije nego pojedinačna akcija. Sudjelovat ću u nastavku projekta jer mi je važno da se povežem s vršnjacima – dodala je Fajić.

Događaj je završen pozivom studentima da se umreže i apliciraju za narednu fazu #GenChange projekta, te steknu priliku da budu dio pobjedničkog tima koji će ovog ljeta posjetiti Bruxelles. 

Tijekom ožujka i travnja, veleposlanik Sattler će zajedno s veleposlanicima zemalja članica EU posjetiti javne univerzitete širom Bosne i Hercegovine, razgovarati sa studentima o različitim temama koje su važne mladima, ali su bitne i za napredak države ka Europskoj uniji.

Tijekom šest događaja koji će se održati u Zenici, Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Banja Luci i Bihaću, veleposlanik će se sastati s više od 800 studenata, imati priliku čuti razmišljanja nove generacije u BiH kao i odgovoriti na studentska pitanja, dodaje se u priopćenju.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 21:02