StoryEditor
Michael Murphy

VELEPOSLANIK SAD O SCHMIDTOVIM IZMJENA IZBORNOG ZAKONA "Podržavamo visokog predstavnika u nametanju te odluke"

Piše desk  /  29.12.2022., 18:52h

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Klix.ba je govorio o ključnim političkim izazovima u našoj zemlji. Jedna od tema koje je komentirao je i nametnuta odluku Visokog predstavnika Christiana Schmidta, za koje su bošnjački političari tvrdili da je u korist HDZ-a BiH.

Osvrćući se na tu odluku on je kazao: 

"U vezi s odlukom 2. listopada. Ona funkcionira. Razgovara se o formiranju vlasti na nivou Federacije, a to se nije dešavalo u posljednjih 8 godina. Ono što vidimo jeste politika, a ne blokade. Imate ponovo Ustavni sud u Federaciji BiH koji nismo imali i ne bismo imali bez toga, bez nametanja te odluke. Dakle, ne prihvaćam premisu da je to bila greška ili da je bilo pogrešno to uraditi. Mi smo bili jasni, podržavamo visokog predstavnika u nametanju te odluke.

Drugo što želim reći je sljedeće. Tražite opet od mene da predvidim budućnost i kako će to sve izgledati. Naravno, ja ne znam odgovor na to pitanje i ne znam kako će se to sve odvijati, ali ću se vratiti na nešto što sam već rekao. Stvari se odvijaju puno brže i puno pozitivnije u pravom smjeru, nego što jesu dugo vremena koje je iza nas. Govorimo o potencijalnoj federalnoj vladi početkom godine, a nismo je imali osam godina. Federacija mora funkcionirati, mora imati vladu. Nažalost, situacija je bila kakva je bila posljednjih osam godina. Dakle, to nas ohrabruje, taj dogovor koalicije, program koji je izložen. Političari trebaju raditi. U vezi s tim što bi svaki predstavnik trebao ili nije trebao da uradi nećemo spekulirati, ali politika je konzistentna 27 godina, to je naša politika. Podržavamo Ured visokog predstavnika, Ustav i upotrebu bonskih ovlasti kada je to neophodno. To je bila politika od 1997. godine i nije se promijenila."

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 02:12