StoryEditor
američki veleposlanik

Veleposlanik Murphy u Neumu: "Nastaje novi geopolitički poredak, to je prilika za BiH"

Piše fena  /  17.03.2022., 12:04h
U Neumu je otvorena međunarodna znanstveno-stručna konferencija „Razvezivanje čvora na putu Bosne i Hercegovine u EU i NATO” u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i sveučilišta iz Republike Hrvatske.

- Prije točno godinu dana ovdje u Neumu istaknuo sam da Sveučilište u Mostaru nastoji uspostaviti bh. politički Erasmus, program kojim ćemo ojačati mehanizme razmjene ideja, različitih pogleda na probleme, ali i modela njihovog rješavanja. Vjerujem da će nam taj bh. politički Erasmus pomoći da akademska zajednica zauzme prostor koji mu u svakom demokratskom društvu prirodno pripada, da bude predvodnik iskrenog dijaloga, generator istinske tolerancije te poticatelj otvorenih i kritičkih rasprava i razvoja znanosti - kazao je u pozdravnom govoru rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić.

Dodao je kako je neumska znanstven konferencija jednako važna koliko je i sama znanost važna za razvoj modernog društva.

- Za razliku od teritorija, znanost ne poznaje ni granice ni zastave, znanost se ne može osvojiti tenkovima niti braniti zrakoplovima, ona nema ograničenja. Države mogu povećati svoja znanstvena postignuća, a da drugoj državi i naciji ništa ne oduzme - poručio je rektor mostarskog sveučilišta.

Tomić je kazao kako je uvjeren da imamo generaciju lidera koja na budućnost gledaju plemenito.

- Smatram da imamo vođe koji vjeruju da se Bosna i Hercegovina, ali i svijet, mogu promijeniti, ne ubijanjem i pucanjem nego stvaranjem i nadmetanjem, vođe koje su spremne radije biti kontraverzni iz dobrih razloga nego popularni iz loših, vođe koji svoju maštu koriste češće od svojih sjećanja, vođe koji mogu i žele razvezati bh. čvor - istaknuo je rektor.

Stanovnici BiH frustrirani

U video obraćanju američki veleposlanik u BiH Michael Murphy istaknuo je kako razumije frustraciju bh. građana izazvanu dužinom puta koji vodi do Bruxellesa.

- Da ste me pitali 2009. pitali gdje će ova zemlja biti 2022. godine na njezinom putu ka Bruxellesu, rekao bih da predviđam kako će BiH biti puno bliže krajnjoj destinaciji nego što je to danas slučaj. Nakon mog povratka u BiH politički lideri su mi rekli kako su njihovi birači izgubili vjeru u obećanja o EU budućnosti te da zbog toga ima malo poticaja za političare da provedu nužne reforme kako bi euroatlantske težnje BiH postale realne – kazao je veleposlanik Murphy.

Dodao je kako shvaća takav stav i donekle ga razumijem, ali samo donekle.

- 2015. bh. političari su se svojim potpisima obvezali da će provesti neophodne reforme. Dokumenti i preuzete obveze bili su jasni. To je omogućilo da na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Lideri ove zemlje prihvatili su - crno na bijelo - odgovornost i obveze da urade ono što je bilo potrebno da težnje njihovih birača ka demokratičnijoj i prosperitetnijoj budućnosti, čvrsto utemeljenoj u euroatlantskim institucijama, postanu stvarnost - kazao je američki veleposlanik.

Sljedeće pitanje koje se postavlja, dodao je, jesu li bh. lideri ispunili preuzete obveze.

- U nekim aspektima odgovor je potvrdan. Ali ako bh. put ka Bruxellesu traje duže nego što smo se nadali ili nego što bi trebao trajati, to je zato što su bh. lideri isuviše često birali da samo sjede u parkiranom autu, umjesto da ga pokrenu, ubace u četvrtu brzinu i voze trasom za koju su obećali svojim biračima da će voziti - kazao je veleposlanik Murphy.

Po njegovim riječima, bh. lider nisu časno i pošteno sudjelovali u radu državnih institucija i često su osobne interese stavljali ispred općih.

- Nisu omogućili entitetskim vladama da funkcioniraju onako kako zahtjeva Ustav i nastojali su onesposobiti institucije i inicijative osmišljene za borbu protiv korupcije koja toliko šteti životima njihovih birača i euroatlantskoj perspektivi BiH – upozorio je veleposlanik Murphy.

Poručio je kako stanovnici BiH, ako su izgubili vjeru u europski put BiH, svoje ljutnje i frustracije trebaju usmjeriti ka liderima BiH na svim razinama vlasti.

Dodao je kako mu nije namjera samo kritizirati već i ukazati na priliku koja se za BiH otvorila u svjetlu tragičnih događaja na istoku Europe.

- Ruska invazija na Ukrajinu ukazala je na snagu i moć transatlantske zajednice naroda, okupljene oko Europe i NATO saveza, te je Europskoj uniji dala novi glas samopouzdanja. U Europi, kao i na zapadnom Balkanu, nastaje novi geopolitički poredak, upravo tu leži prilika za BiH. Na domaćim liderima je da tu priliku iskoriste i ožive zakočeni euroatlantski put BiH ka Bruxellsu, što zahtjeva odgovornost vlasti da se postigne kompromis i pomirenje. Odgovor na pitanje kako rasplesti bh. čvor je jednostavan: bh. lideri moraju iskoristiti ovu priliku - zaključio je američki veleposlanik u BiH.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 10:15