StoryEditor
Aleksandar Vranješ

Veleposlanik BiH u Hrvatskoj: "Turković mora shvatiti da BiH nije nacionalna država Bošnjaka već tri konstitutivna naroda"

Piše desk  /  21.02.2022., 08:46h
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, svjesna da BiH nema zakon o praznicima, stalno šalje tumačenja u skladu s politikama SDA pokušavajući po svaku cijenu da uspostavi kontinuitet s nepostojećom ratnom "Alijinom BiH", a koji bi trebalo da bude prezentiran i u stranim državama s kojima imamo bilateralne odnose.

To neće proći, rekao je za "Glas Srpske" Aleksandar Vranješ, veleposlanik BiH u Hrvatskoj. 

Vranješ je s još 17 kolega iz diplomatsko-konzularne mreže, potpisao otvoreno pismo u kojem su jasno poručili Turković da neće obmanjivati svjetsku javnost i da će, umjesto njenih instrukcija i slavlja praznika kojih nema, nastaviti da poštuju zakone i Ustav BiH.

Ministrica Turković, naime, u instrukciji upućenoj 16. veljače DKP-ima BiH zahtijeva od veleposlanstava i generalnih konzulata da povodom 30 godina od Dana nezavisnosti 1. ožujka obilježe taj praznik, te da ministarstvima vanjskih poslova zemalja prijema bude upućena službena nota.

- Tražiti od nas, veleposlanika i generalnih konzula, da svjesno obmanjujemo institucije zemalja prijema, interpretirajući bošnjačke vizije prošlosti u stranim državama, govori koliko bošnjačka politička elita odbija da shvati stvarnu poziciju, da su samo jedan od tri ravnopravna konstitutivna naroda i da BiH nije nacionalna država Bošnjaka.

To je, u stvari, dobar primjer tzv. “bosanskog paradoksa” gdje se uočava da SDA i druge bošnjačke partije svojim postupcima zasnovanim na nerealnoj viziji BiH, u stvari, najviše rade na urušavanju temelja ove državne zajednice. Odnosno, svjedoci smo da Bošnjaci danas najviše nanose štete BiH, a mi, šefovi diplomatskih misija po svijetu, na to ćemo glasno ukazivati u zemljama u kojima službujemo - naglasio je Vranješ za "Glas Srpske".

Otvoreno pismo potpisali su još i Biljana Gutić Bjelica, Bojan Vujić, Bojana Kondić Panić, Boro Bronza, Vera Sajić, Dragan Jaćimović, Duško Kovačević, Zdravko Begović, Koviljka Špirić, Milica Ristović Krstić, Milorad Živković, Siniša Bencun, Siniša Berjan, Siniša Mihailović i Slaviša Ćeranić.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 05:46