Article_Top_970x250

Veleposlanici Kvinte: Komšić treba prestati podizati tenzije

non-paper

Veleposlanici Kvinte: Komšić treba prestati podizati tenzije

tra 02, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Veleposlanstva Francuske, Italije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Delegacije Europske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH reagirale su zajedničkom izjavom na non-paper člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića koji je uputio Bruxellesu.

“2021. godina u kojoj se ne održavaju izbori pruža jedinstvenu priliku Bosni i Hercegovini da napreduje sa reformama koje su jasno utvrđene u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. To je moguće samo ako svi politički i institucionalni akteri, zajedno sa organizacijama civilnog društva, akademskom zajednicom i širom javnošću, budu u značajnoj mjeri uključeni. Lideri u BiH obvezali su se na ove ciljeve i važno je da ne izgube iz vida ovu priliku i ne sputavaju napredak zemlje“, navedeno je u izjavi ovih veleposlanstava, prenosi N1.

Ističu kako su transparentnost i inkluzivnost ključni za širi uspjeh.

“Međutim česti pokušaji da se pogrešno predstavi ili iskrivi uloga i namjera pojedinih međunarodnih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući Europsku uniju i Sjedinjene Američke Države, kontraproduktivni su za važne reformske procese koji su neophodni da bi se povećalo demokratsko sudjelovanje, osnažila vladavina prava, dao podstrek ekonomskoj konkurentnosti i vratilo povjerenje građana“, istaknuli su.

Iz veleposlanstava pozivaju sve političke aktere da se suzdrže od spekulacija i stvaranja bespotrebnih tenzija, te da umjesto toga svoju pažnju usmjere na rad i konstruktivni dijalog koji je potreban kako bi BiH krenula naprijed na svojem odabranom putu ka EU.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je pismo u Bruxelles u kojem se osvrnuo na trenutne procese u BiH. U pismu se, između ostalog, osvrnuo na pritisak Rusije na Bosnu i Hercegovinu, miješanje susjednih zemalja, Hrvatske i Srbije na Bosnu i Hercegovinu kroz političke stranke HDZ i SNSD, o očekivanjima i poteškoćama u dosadašnjim procesima.

Dnevnik.ba