StoryEditor
sastanak u hbž-u

Veleposlanici EU pozvali na formiranje vlasti u BiH i ubrzano provođenje reformi

Piše desk  /  18.04.2023., 12:03h

Kao dio zajedničke posjete veleposlanika zemalja članica EU, veleposlanica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist, finski veleposlanik u BiH Kalle Kankaanpää, slovenački Damijan Sedar, kao i predstavnik Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovni Petar Kraljević, sastali su se 17. travnja s predstavnicima lokalne i županijske vlasti u Livnu i Tomislavgradu.

Tom prilikom razgovarano je o zbivanjima vezanim za kandidatski status EU Bosne i Hercegovine, kao i investicijama i razvojnoj suradnji u ovoj regiji.

Poboljšanje životnih uvjeta

Veleposlanica Strömquist infomirala je sudionike o prioritetima švedskog predsjedavanja Vijećem Europske unije: sigurnost; konkurentnost; zelena i energetska tranzicija, kao i demokratske vrijednosti i vladavina prava.

Zajedno sa načelnikom Tomislavgrada Ivanom Buntićem i delegacijom Europske investicijske Banke (EIB), delegacija je posjetila i pogon za pročišćavanje otpadnih voda koji je sufinanciran od strane Švedskog investicijskog granta u iznosu od jedan milion KM, kreditom koji je Općina dobila od EIB-a, te sredstvima iz budžeta Općine i drugim oblicima lokalnog financiranja.

Pogon će doprinijeti poboljšanju životnih uvjeta oko 500.000 stanovnika Federacije BiH tako što će im biti osigurano opskrbljivanje vodom i sanitarne usluge u 20 općina. Implementacija okolišnih zaštitnih mjera u skladu je sa obavezama vezanim za pristup EU i usklađivanjem zakona.

- Ovaj projekat je odličan primjer kako podrška EU instucija i zemalja članica EU može biti iskorištena da se značajno poboljšaju svakodnevni uvjeti života za građane ove zemlje. Iskreno se nadamo da će politička dešavanja, uključujući okončanje procesa formiranja vlasti, uskoro slijediti ovaj pozitivni primjer. Ohrabrujem Vas da iskoristite ovu priliku, čak i na lokalnom nivou, koju Švedska i ostale zemlje članice EU nude da bi došlo do stvarnih promjena od kojih će koristi imati svi građani - kazala je ambasadorica Strömquist.

Jasan signal

Naglasila je da je kandidatski status jasan signal od EU da postoji želja za bližom suradnjom.

- Jako nam je drago da smo u prilici podržati održivi razvoj u ovoj zemlji, a ovaj projekat je odličan primjer kako suradnja između lokalnih vlasti i EU institucija ljudima može donijeti konkretnu korist. Do današnjeg dana, EIB je investirala 250 milijuna eura u vodni sektor u BiH, i tako je doprinijela poboljšanju pristupa vodi, sanitarnim uslugama i značajno je unaprijedila infrastrukturu za zaštitu od poplava - naglasila je predstavnica EIB-a u BiH Sandrine Friscia.

Tijekom posjete, veleposlanici EU su se također sastali sa načelnikom Tomislavgrada Ivanom Buntićem, premijerom HBŽ Ivanom Vukadinom, te su posjetili švedsku kompaniju "Metus" koja se bavi proizvodnjom liftova, priopćeno je iz Veleposlanstva Švedske u BiH. 

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 03:35