Article_Top_970x250

Većinski hrvatska sela Tuzle prosvjeduju zbog nestanaka struje

sve učestalije

Većinski hrvatska sela Tuzle prosvjeduju zbog nestanaka struje

sij 01, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Mještani tuzlanskog naselja Morančani, naseljenog Hrvatima, prosvjedovali su zbog situacije u kojoj u posljednje vrijeme često ostaju bez električne energije, a što im posebno teško pada u ovom zimskim danima. Zabrinuti su i zbog toga što još uvijek ne mogu dobiti odgovor na nekoliko otvorenih pitanja, piše Večernji list BiH.

Kako piše Hrvatski glasnik, stanovnici Morančana okupili su se kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog neredovite opskrbe električnom energijom, a razlog je situacija u kojoj u tom mjestu, kao i susjednim mjestima Pasci i Par Selo, u posljednjih tjedan dana nisu u dva navrata imali električne energije, što im je stvorilo brojne probleme.

Loši uvjeti

- Priča o struji nije od jučer. Kucali smo na mnoga vrata i tražili odgovore od nadležnih. Problem je što su svi zbunjeni i koja poslovnica Elektrodistribucije je nadležna, jer naselje je u sklopu Tuzle, a račune dobivaju od poslovnice iz Živinica - pričaju mještani, piše Hrvatski glasnik.

Jedan od mještana Šimo Grabovica, koji ima 70 godina, naglašava kako je u Morančanima oduvijek bio slab napon električne energije, a situacija se pogorošala posljednjih godina.

Kako ističe, jedan dio mjesne zajednice Ljubače nema problema s opskrbom električnom energijom, ali dio gdje on živi ima.

- Ako zagrmi, nestane struje. Ako počne jača kiša, nestane struje. Ako počne vjetar, nestane struje. Ma, ako netko zakašlje, nestane struje. Što je najgore u tome svemu, netko pali i gasi po nekoliko puta. To šteti svim aparatima u kući. Uništava svu elektroniku - priča Grabovica.

Ruža Matuzović, koja u Morančanima živi 51 godinu, također upozorava na situaciju s električnom energijom.

- Pokvarili mi se hladnjak i zamrzivač zbog problema sa strujom. Kada je nema, bez grijanja sam. Struje često nema za Božić. Inače, samo neka vjetar malo zapiri, struje nema - kaže Ruža Matuzović koja se brine i o bolesnom mužu, a to je otežano kada nema električne energije.

- Na tri mjesta su mi gorjele po tri svijeće. Dežurala sam i nisam spavala. Bojala sam se da nas svijeće ne zapale. Bolesnik je u kući - kaže ona i podsjeća da uredno izmiruje svoje obveze prema nadležnom javnom poduzeću.

Potpisivanje peticije

Mještani Morančana upozoravaju da je električna mreža izuzetno loša, što se može vidjeti na velikom broju stupova koji su ukošeni i veoma slabi. - Ja sam išao 2015. godine žaliti se na stupove. Tada su mi rekli da smo mi u planu da nam stave nove kabele i da će promijeniti stupove.

Evo, dođe i 2021., oni ništa nisu uradili - priča Slavko Keroškić. Mještanima strpljenja ponestaje te ističu da s obzirom na to da ovdje žive, imaju pravo dobiti ono što plaćaju. Ostaju ustrajni u borbi za prava, a podršku očekuju i od mještana Pasaca i Par Sela te su najavili potpisivanje zajedničke peticije.

Dnevnik.ba