StoryEditor

Većina Španjolaca pričekala bi s cijepljenjem na koronavirus

Piše D  /  04.12.2020., 04:12h

Nakon što su testiranja ukazala na učinkovitost cjepiva, a naručene prve doze, vlade se sada suočavaju s problemom kako uvjeriti veliki dio populacije da se dobrovoljno cijepi.

To će biti izazov i u Španjolskoj, zemlji gdje se stanovnici obično često cijepe na razne druge bolesti, pokazalo je istraživanje Centra za sociološka istraživanja (CIS) sa sjedištem u Madridu.

Trećina populacije bila bi se spremna odmah cijepiti protiv COVID-a, no 55,2 posto ispitanika odgovorilo je kako bi radije pričekali i vidjeli efekte cjepiva na drugim ljudima. Anketa je provedena među 2.130 stanovnika u razdoblju od 23. do 26. studenog.

Od tih 55,2 posto koji bi pričekali s cijepljenjem, njih gotovo 60 posto bi promijenilo mišljenje kada bi im liječnik predložio cijepljenje jer postoji rizik za njihovo zdravlje ili zdravlje njihovih obitelji. Jedino bi 8,4 posto Španjolaca odbilo bilo kakvu vrstu cjepiva.

Španjolska vlada je prošli tjedan predstavila plan cijepljenja koje bi trebalo početi za mjesec dana. U siječnju će se prvo cijepiti najugroženije osobe, poput stanara u umirovljeničkim domovima, osoblja koje brine ondje o njima te zdravstvenih radnika. Cijepljenje će biti dobrovoljno i besplatno. 

Premijer Pedro Sánchez je u petak rekao da očekuje cijepljenje između 15 i 20 milijuna ljudi do svibnja ili lipnja 2021. godine.

U prethodnoj anketi Centra za sociološka istraživanja, provedenoj od 3. do 12. studenog, 36,8 posto ispitanika je reklo kako bi odmah primilo injekciju s cjepivom. No 47,8 posto je odgovorilo da se ne bi cijepilo. U tom istraživanju nije bila ponuđena opcija čekanja, odnosno upoznavanja efekta na drugim cijepljenim ljudima.

Od početka pandemije inficiralo se koronavirusom 1,6 milijuna stanovnika Španjolske, od čega ih je umrlo 46.038. U četvrtak je oboljelo novih 10.127 osoba, a preminula su 254 pacijenta.

Posljednjih tjedana, međutim, zaraza slabi pa je tako tijekom zadnjih 14 dana broj dijagnosticiranih slučajeva iznosio 240 na 100.000 stanovnika.

U petak je u Španjolskoj počeo produženi vikend zbog praznika u ponedjeljak i utorak, a iz pokrajina poput sjeverne Galicije ili Madrida zabranjeni su izlasci bez opravdanog razloga, poput odlaska na posao.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 21:16