StoryEditor

Većina hospitaliziranih zbog korone ima i neurološke probleme

Piše D  /  10.10.2020., 10:10h

Istraživanje objavljeno u u časopisu Annals of Clinical and Translational Neurology pokazalo je da je više od četiri petine pacijenata hospitaliziranih zbog covida imalo neurološke simptome uzrokovane zarazom novim koronavirusom, prenosi CNN.

Istraživanje je temeljeno na podacima 509 pacijenata koji su bili hospitalizirani u devet bolnica između ožujka i travnja, 26,3 posto pacijenata trebalo je respirator.

Autori istraživanja sa Northwestern University Feinberg School of Medicine otkrili su da je čak 42,2 posto pacijenata neurološke simptome počelo osjećati prije hospitalizacije zbog bolesti COVID-19  Do vremena kada je stanje bilo toliko ozbiljno da su morali biti hospitalizirani zbog zaraze, njih 62,7 posto imalo je neurološke simptome, otkrili su autori u istraživanju.

Simptomi kod 82 posto pacijenata uključivali su glavobolju, encefalopatiju te poremećenu funkciju, odnosno, strukturu mozga. Mišiće u bolovima imalo je 45 posto pacijenata, glavobolju 37,7 posto, encefalopatiju 32 posto, vrtoglavice 30 posto, a gubitak osjeta okusa i mirisa imalo je 16, odnosno 11,4 posto pacijenata.

Istraživanje je također pokazalo da su oni koji su imali neki od navedenih simptoma morali ostati tri dana duže na bolničkom liječenju od onih koji ih nisu imali. Oni koji su imali neurološke simptome, navode autori, uglavnom su bili mlađi pacijenti.

”Činjenica da se bilo kakva neurološka manifestacija bolesti COVID-19 češće pojavila kod mlađih ljudi je iznenađujuća. Suprotno tome, encefalopatija je bila češća kod starijih pacijenata”, napisali su autori.

Neurolozi su koristili podatke iz kartona pavijenata, a pregledali su manje od šest posto pacijenata koji su sudjelovali u istraživanju pa ističu kako je potrebno daljnje istraživanje kako bi se procijenila mogućnost sličnih rezultata i u drugim bolnicama.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 15:49