StoryEditor

Većina građana Srbije protiv razgraničenja s Kosovom

Piše D  /  11.10.2018., 07:10h

Ujedno, aktualno je i CeSID-ovo istraživanje po kojem je 44 posto građana Srbije protiv razgraničenja. Predsjednik Srbije iz Astane poručuje da je "mislio da je procenat i veći", prenosi N1

 

Razgraničenja, podjela, korekcija granice - nisu termini koje koristi Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta ali kažu da "svaki sporazum Beograda i Prištine može biti prihvatljiv samo ako je obostrano usuglašen", uz naglasak da homogene države ne bi trebalo da budu cilj u regiji.

Međutim, predsjednik Kosova Hašim Tači ne odustaje od svog cilja koji podrazumijeva korekciju srbijanske granice.

"Proteklih dana sam razgovarao s naučnicima, poslovnim ljudima, studentima i predstavnicima građanskog društva, uglavnom iz Preševske doline, koji su se složili da se ukazala povijesna prilika da se ostvari ‘legitimno pravo stanovnika tog područja, izraženo 1. i 2. ožujka 1992. godine‘, da se priključe Kosovu", kazao je Tači.

Ako je ta opcija na stolu, mora i Srbija nešto da dobije, kaže za N1 vojni komentator i poslanik vladajuće partije u parlamentu Miroslav Lazanski. On naglašava da će o rješenju odlučivati Beograd i Priština, kao i Moskva i Washington.

"Ok, dajte vi nama sjever Kosova, a mi ćemo vama možda dati, možda, a možda i ne, ovu Preševsku dolinu i tako dalje, pa da izvršimo razmjenu. Ali ovu u Prištini kažu - mi ne damo ništa! I što ćemo onda kad oni kažu ne damo ništa? Albanci slušaju samo Amerikance i nikog drugog, kakva Europska komisija i Europski parlament", kaže Lazanski.

Za razgraničenje, ako je suditi prema CESID-ovom istraživanju, nisu građani Srbije - protiv je 44, za 25 posto. Predsjednik Srbije iz Astane odgovara da je iznenađen jer je "mislio da je više protiv".

"Ja mislim da je to 70, 75 posto ljudi koji će a priori da kažu da su protiv, a ne 44, koji baš ne znaju ni za što su ni protiv čega su tu, ali nemam ništa protiv, pošto razumijem volju naroda", kazao je Vučić.

A taj narod zapravo ni ne zna što bi razgraničenje podrazumijevalo jer im nedostaje konkretnih informacije, prije svega od Vučića, koji tvrdi da je njegova kosovska politika poražena, smatraju u CESID-u.

"Ja sam negdje sklon da vjerujem da je i njegova današnja izjava, ali i njegove izjave prije nekoliko dana više predstavljaju neku vrstu taktičkog manevra nego činjenice da on zaista vjeruje da je doživljen poraz. Ja ne vjerujem da je dijalog Beograda i Prištine, pa i oko razgraničenja, završen", rekao je Klačar.

Nije završen, ali nije ni zakazan - još uvijek se ne zna hoće li se Vučić i Tači tijekom listopada sastati u Briselu.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 06:17