StoryEditor

Većina bh. ISIL-ovaca sudjelovalo u najžešćim borbama u Siriji, osobito oko Alepa

Piše D  /  08.02.2020., 03:02h

Džihadisti iz BiH bili su veoma radikalni i u borbama i u svojim uvjerenjima i kao takvi predstavljaju veliku sigurnosnu prijetnju za BiH, ali i cijeli Balkan, posebno, jer se jedan broj njih vratio u BiH, a drugi će tek biti vraćen, navodi se u dokumentaciji koja je u posjedu portala "Banjaluka.net".

Prema navodima ovog portala, u BiH su isporučeni s vidnim povredama od gelera, metaka, ali i s opekotinama, što upravo pokazuje da su sudjelovali ili bili u zonama sukoba.

Tim teroristima, koji su u ranije boravili u kampovima i zatvorima u dijelu Sirije koji kontroliraju kurdske snage s međunarodnom koalicijom, u BiH će biti suđeno zbog organiziranja terorističke grupe, protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i za terorizam.

Prema banjalučkog portala, u BiH se vratilo sedam muškaraca, šest žena i 12 djece, a iz dokumentacije sigurnosnih službi u BiH vidljivo je kada su i gdje te osobe otišle, gdje i u kojoj jedinici su se borili, kao i njihovi osobni podaci i fotografije.

"Od pogleda na njihove fotografije stječe se dojam kako su pravi islamisti, s prepoznatljivom fizionomijom lica", navodi portal "Banjaluka.net".

Među njima su Jasmin Keserović, Senad Kasupović, Hamza Labidi, Miralem Berbić, Emir Ališić, Armen Dželko i Muharem Dunjić.

Keserović, zvani "Abu Muhamed el Bosni" i "Muhamed i Japa", rođen je 16. lipnja 1984. godine u Zavidovićima. U Siriju je otišao u siječnju 2013. godine s namjerom da se bori na strani "Islamske države", piše banjalučki portal.

Informacije sigurnosnih agencija BiH pokazuju kako je riječ o veoma radikalnoj osobi koja je na internet portalima objavljivala snimke na kojima prijeti i poziva na ubijanja. Za njim je bila raspisana crvena potjernica Interpola.

Armen Dželko, zvani "Abdulah rus", rođen je 24. travnja 1990. godine i živio je u sarajevskoj općini Hadžići. U Siriju je otišao u veljači 2013. godine zrakoplovom iz Sarajeva preko Istanbula. Kao pripadnik terorističke "Islamske države" sudjelovao je u borbama u Siriji, a nalazio se u jedinici Bajre Ikanovića u okolini Alepa.

Hamza Labidi rođen je 12. rujna 1998. godine u Zavidovićima, gdje je i živio. U Siriju je otišao polovicom lipnja 2016. godine zajedno sa majkom Sadžidom, gdje su se pridružili još jednom državljaninu BiH na strani "Islamske države" Emiru Ališiću. I za Labidijem je bila raspisana crvena potjernica Interpola.

Milarem Berbić, zvani "Ibn Ibrahim", rođen je 30. prosinca 954. godine u mjestu Pepelari, a živio je u Zenici. U Siriju je otišao krajem kolovoza 2014. godine letom iz Sarajeva, preko Istanbula.

Muharem Dunjić, rođen 30. siječnja 1974. godine u Jajcu, u Siriji je kao pripadnik "Islamske države" sudjelovao u borbama protiv snaga Bashara Al Asada.

Senad Kasupović, zvani "Muatesim", rođen je 23. siječnja 1980. godine u Velikoj Kladuši. U Siriju je otišao polovicom srpnja 2013. godine letom iz Sarajeva, preko Istanbula. Zbog sudjelovanja na strani terorističke organizacije "Islamska država" uhićen je u travnju prošle godine u Siriji zajedno sa Dunjićem, a potom je krajem godine deportiran u BiH.

Emir Ališić, zvani "Ebu Talha", rođen je 23. rujna 1970. godine u Sanskom Mostu, a živio je u Zavidovićima. U Siriju je otišao početkom kolovoza 2013. godine zajedno sa suprugom i šestoro djece.

Tamo se priključio borbama na strani "Islamske države", u jedinici kojom su rukovodili državljani BiH Goran Pavlović i Ramo Pazara. I on je u travnju prošle godine uhićen u Siriji zajedno sa Kasupovićem i Dunjićem.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 23:23