StoryEditor
bosanska gradiška

Večeras svečano otvaranje mosta koji spaja BiH i Hrvatsku preko Save. Ali, on se još neće moći koristiti

Piše desk  /  29.07.2022., 09:11h

Večeras će službeno biti okončan završetak izgradnje mosta preko rijeke Save kod Bosanske Gradiške. Ipak, most neće biti u funkciji jer pristupna cesta sa strane Republike Hrvatske još nije završena.

Svi radovi na strani Bosne i Hercegovine su okončani, i cesta i most, no s hrvatske strane nije završena pristupna cesta pa će građani još čekati kako bi koristili ovaj most preko rijeke Save.

Prema nekim procjenama, radovi s hrvatske strane bi trebali biti završeni tijekom iduće godine.

Most je dug 426 metara i ima po dvije prometne trake u svakom smjeru. Izgradnja mosta je koštala oko 20 milijuna eura, a pristupna brza cesta na strani RH će koštati oko 70 milijuna eura.

Izgradnju mosta su po pola financirale Bosna i Hercegovina i Hrvatska uz grantove Europske unije kao dio osnovne mreže puteva.

Međudržavni most na rijeci Savi zapadno (uzvodno) od Bos. Gradiške je dio europskog priključnog transverzalnog putnog pravca E-661 koji povezuje Split s Banjom Lukom, Viroviticom i Balatonom, odnosno već izgrađeni autoput Banja Luka – Bos. Gradiška s budućom brzom cestom granica Okučani - Virovitica - Balaton.

U listopadu prošle godine simboličnim zavarivanjem posljednje cijevi željezne konstrukcije i susretom delegacija BiH i Hrvatske na sredini mosta službeno je spojen most na Savi kod Bosanske Gradiške čime su spojene i države BiH i Hrvatska.

Iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH je priopćeno kako će večeras biti održana svečana ceremonija kojoj će prisustvovati veliki broj uzvanika iz političkog, kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Europske unije.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 21:11